Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv chemického aditiva na kvalitu silážovaných řízků

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F12%3A%230001581" target="_blank" >RIV/00027014:_____/12:#0001581 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2012/PDF/106-109.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2012/PDF/106-109.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv chemického aditiva na kvalitu silážovaných řízků

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem fermentačního pokusu s konzervací řízků z cukrové řepy bylo zjistit, jakou dávkou chemického konzervantu je třeba ošetřit cukrovarské řízky, aby byla siláž z nich vyrobená kvalitní a stabilní. Pro aplikaci byl použit chemický konzervant (obsahujícíbenzoát sodný a propionát sodný), který má v německém hodnotícím systému DLG pečeť kvality skupiny 2, tedy zlepšující aerobní stabilitu siláží. Konzervant byl aplikován v dávkách 1, 3 a 6 l/t siláže. U siláží bez konzervantu ve srovnání se silážemi s konzervantem mělo kvašení více alkoholický charakter a proběhlo s vyšší proteolýzou (P <= 0,05). Rozdíly ve výsledcích fermentačního procesu mezi silážemi s různou dávkou konzervantu byly nevýznamné (P >= 0,05). Z ekonomického hlediska lze tedy doporučit již dávku 1 l/t. V pokusu s konzervací řízků vychladlých, silážovaných s třídenním zpožděním (ponechané tři dny na hromadě) byly nejlepší výsledky získány s využitím chemického konzervantu v nejvyšší testované dávce 6 l/t. Z praktického hl

  • Název v anglickém jazyce

    The Effect of Chemical Additive on the Quality of Sugar Beet Pulp Silage

  • Popis výsledku anglicky

    The goal of the fermentation experiment with preservation of sugar beet pulp was to ascertain what dose of chemical preservative is necessary to treat sugar beet pulp so that the ensilage produced with it is high-quality and stable. A chemical preservative (containing sodium benzoate and sodium propionate) group 2 quality seal of the German assessment system (DLG) was used for the application; this preservative improves the aerobic stability of ensilages. The preservative was applied in doses of 1, 3 and 6 l/t ensilage. In ensilages without the preservative, as compared to the ensilages with the preservative, the fermentation had more of alcoholic character and took place with higher proteolysis (P >= 0.05). The differences in the results of the fermentation process among ensilages with different preservative doses were insignificant (P <= 0.05). So a dose of 1 l/t can already be recommended, from economic perspective. In the experiment with preservation of cooled pulps ensilaged with

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Listy cukrovarnické a řepařské

  • ISSN

    1210-3306

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    128

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    30-33

  • Kód UT WoS článku

    000299444900006

  • EID výsledku v databázi Scopus