Model identification and physiological control of xylitol production using Debaryomyces hansenii
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F03%3A00007516" target="_blank" >RIV/60461373:22340/03:00007516 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Model identification and physiological control of xylitol production using Debaryomyces hansenii
Popis výsledku v původním jazyce
Estimation relationships of the main variables of the fermentation process - concentration of xylitol, biomass and xylose - are suggested and studied. The volume of added base for pH control has been shown to be important for approximate assessment of the biomass concentration. Furthermore, replacement of expensive off-line HPLC analyses of xylose by an on-line determined respiratory quotient RQ for control purposes is discussed. Physiological control of xylitol production which takes advantage of on-line classification of the different metabolic states of the culture from easily and cheaply measured variables, has been developed.
Název v anglickém jazyce
Model identification and physiological control of xylitol production using Debaryomyces hansenii
Popis výsledku anglicky
Estimation relationships of the main variables of the fermentation process - concentration of xylitol, biomass and xylose - are suggested and studied. The volume of added base for pH control has been shown to be important for approximate assessment of the biomass concentration. Furthermore, replacement of expensive off-line HPLC analyses of xylose by an on-line determined respiratory quotient RQ for control purposes is discussed. Physiological control of xylitol production which takes advantage of on-line classification of the different metabolic states of the culture from easily and cheaply measured variables, has been developed.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
JP - Průmyslové procesy a zpracování
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Process Biochemistry
ISSN
0032-9592
e-ISSN
—
Svazek periodika
38
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
1695-1705
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—