Physiological Control of Xylitol Production using Debaryomyces Hansenii Yeast Cultivation
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F01%3A00003841" target="_blank" >RIV/60461373:22340/01:00003841 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Physiological Control of Xylitol Production using Debaryomyces Hansenii Yeast Cultivation
Popis výsledku v původním jazyce
Xylitol production using Debaryomyces hansenii yeast cultivation on xylosee is a very complex and complicated process. In this paper, the so-called physiological model is proposed, based on knowledge from literature and from our practical experiments. Itdistinguishes two main metabolic phases important for xylitol production, among others. In the batch phase, the fermentation vessel is operated to support exponential unlimited growth of cells and in the following fed-batch phase, the conditions are maintained to encouradge the xylitol production. Questions about on-line classification of these states from easily and cheaply measured variables are studied. Replacement of expensive off-line HPLC analyses of xylose by reliably and on-line determined respiration quotient is discussed.
Název v anglickém jazyce
Physiological Control of Xylitol Production using Debaryomyces Hansenii Yeast Cultivation
Popis výsledku anglicky
Xylitol production using Debaryomyces hansenii yeast cultivation on xylosee is a very complex and complicated process. In this paper, the so-called physiological model is proposed, based on knowledge from literature and from our practical experiments. Itdistinguishes two main metabolic phases important for xylitol production, among others. In the batch phase, the fermentation vessel is operated to support exponential unlimited growth of cells and in the following fed-batch phase, the conditions are maintained to encouradge the xylitol production. Questions about on-line classification of these states from easily and cheaply measured variables are studied. Replacement of expensive off-line HPLC analyses of xylose by reliably and on-line determined respiration quotient is discussed.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
JD - Využití počítačů, robotika a její aplikace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2001
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Proc. of the 13th Int. Conf. on Process Control PC '01
ISBN
80-227-1542-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
"P044-1"-"P044-7"
Název nakladatele
Slovak University of Technology
Místo vydání
Bratislava
Místo konání akce
Štrbské Pleso, High Tatras, Slovakia
Datum konání akce
11. 6. 2001
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—