Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Ovlivnění růstu plísní na povrchu trvanlivých salámů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F06%3A00016837" target="_blank" >RIV/60461373:22340/06:00016837 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Ovlivnění růstu plísní na povrchu trvanlivých salámů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V rámci projektu bylo sledováno šest vzorků trvanlivého salámu povrchově ošetřených pomocí tří různých aditiv a kontaminovaných plísněmi Penicillium cammemberti. U vzorků byla po dobu 25 dní opakovaně zjišťována plocha plísní na povrchu pomocí dvou metodobrazové analýzy. První metoda byla založena na snímání 4 fotografií povrchu salámu pomocí digitálního fotoaparátu a získané obrazy byly analyzovány pomocí programu pro obrazovou analýzu LUCIA 3.52b (Laboratory Imaging ČR). Tato metoda se osvědčila projednorázové analýzy, neboť nevyžaduje programování, opakované měření je ovšem zdlouhavé. Druhá metoda využívala sejmutí celého povrchu salámu pomocí videokamery, rozstříhání záznamu na jednotlivé snímky a jejich vyhodnocení pomocí virtuálního měřicího přístroje, který byl naprogramován v prostředí LabVIEW ve spolupráci s programem IMAQ Vision Builder (National Instruments). Tento program je schopen automaticky vyhodnotit plochu plísní na všech snímcích salámů. Naměřená data zobrazí do gr

  • Název v anglickém jazyce

    Affection of mould's growth on the surface of salami

  • Popis výsledku anglicky

    Within this work were investigated six samples of dry-sausage treated by three different additives and contaminated by mould Penicillium cammamberti. At the surface of samples were 25 days repeatedly analysed the mould area using two different methods ofimage analysis. First method was based on image acquisition by digital camera and image analyse of this images by image analysis software LUCIA 3.52b (Laboratory Imaging). This method is applicable for simple analysis, because it does not require programming, but repetitionary measurements are time consuming. The second method for image analysis used videoclip acquisition by video camera, cutting videoclip into separate images and their evaluation by virtual instrument, which was programmed in LabVIEWand IMAQ Vision Buider (National Instruments). This virtual instrument is able to automatic evaluate the mould area around the sausage. The measured data was displayed in the graph, ordered into the table and saved into the file, which de

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    JB - Senzory, čidla, měření a regulace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    XXXVII. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin,Skalský Dvůr,29-31.5.2006

  • ISBN

    1802-1433

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    385-388

  • Název nakladatele

    VÚPP

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    30. 5. 2006

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku