Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Glukans from fruit bodies of cultivated mushrooms Pleurotus ostreatus and Pleurotus eryngii: Structure and potential prebiotic activity

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F09%3A00021840" target="_blank" >RIV/60461373:22340/09:00021840 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Glukans from fruit bodies of cultivated mushrooms Pleurotus ostreatus and Pleurotus eryngii: Structure and potential prebiotic activity

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cultivated oyster mushrooms (genus Pleurotus) are interesting as a source of biologically active glucans. Partially, -glucan from Pleurotus sp. (pleuran) has been used as food supplements due to its immunosuppressive activity. Like other dietary fibre components, oyster mushroom polysaccharides can stimulate the growth of colon microorganisms (probiotics), i.e. act as prebiotics. Specific glucans were isolated from stems of Pleurotus ostreatus and Pleurotus eryngii by subsequent boiling water and alkaliextraction. Obtained water soluble (L1), alkali soluble (L2) and insoluble (S) fractions were characterised by various analytical methods. Spectroscopic analysis detected glucans in all the fractions: branched 1,3-1,6--D glucan predominated in L1 and S,while linear 1,3--D-glucan in L2. Fractions L1 also contained marked amount of proteins partially in complex with glucans; protein content in L2 was insignificant. Effective deproteinisation of L1 and separation of a- and -glucans in L2

  • Název v anglickém jazyce

    Glukans from fruit bodies of cultivated mushrooms Pleurotus ostreatus and Pleurotus eryngii: Structure and potential prebiotic activity

  • Popis výsledku anglicky

    Cultivated oyster mushrooms (genus Pleurotus) are interesting as a source of biologically active glucans. Partially, -glucan from Pleurotus sp. (pleuran) has been used as food supplements due to its immunosuppressive activity. Like other dietary fibre components, oyster mushroom polysaccharides can stimulate the growth of colon microorganisms (probiotics), i.e. act as prebiotics. Specific glucans were isolated from stems of Pleurotus ostreatus and Pleurotus eryngii by subsequent boiling water and alkaliextraction. Obtained water soluble (L1), alkali soluble (L2) and insoluble (S) fractions were characterised by various analytical methods. Spectroscopic analysis detected glucans in all the fractions: branched 1,3-1,6--D glucan predominated in L1 and S,while linear 1,3--D-glucan in L2. Fractions L1 also contained marked amount of proteins partially in complex with glucans; protein content in L2 was insignificant. Effective deproteinisation of L1 and separation of a- and -glucans in L2

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Carbohydrate Polymers

  • ISSN

    0144-8617

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    76

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000265717300008

  • EID výsledku v databázi Scopus