Glukany z plodnic pěstěných hub Pleurotus ostreatus a Pleurotus eryngii: Struktura a potenciální prebiotická aktivita
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61389013%3A_____%2F09%3A00323117" target="_blank" >RIV/61389013:_____/09:00323117 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22330/09:00022128 RIV/00027022:_____/09:00000218
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Glucans from fruit bodies of cultivated mushrooms Pleurotus ostreatus and Pleurotus eryngii: Structure and potential prebiotic activity
Popis výsledku v původním jazyce
Specific glucans were isolated from stems of Pleurotus ostreatus and Pleurotus eryngii by subsequent boiling water and alkali extraction. Obtained water soluble (L1), alkali soluble (L2) and insoluble (S) fractions were characterised by various analytical methods. Spectroscopic analysis detected glucans in all the fractions: branched 1,3-1,6-?-d-glucan predominated in L1 and S, while linear 1,3-?-d-glucan in L2. Fractions L1 also contained marked amount of proteins; protein content in L2 was insignificant. Small amount of chitin was found in S as a component of chitin?glucan complex. Potential prebiotic activity of extracts L1 and L2 was testing using nine probiotic strains of Lactobacillus, Bifidobacterium and Enterococcus.
Název v anglickém jazyce
Glucans from fruit bodies of cultivated mushrooms Pleurotus ostreatus and Pleurotus eryngii: Structure and potential prebiotic activity
Popis výsledku anglicky
Specific glucans were isolated from stems of Pleurotus ostreatus and Pleurotus eryngii by subsequent boiling water and alkali extraction. Obtained water soluble (L1), alkali soluble (L2) and insoluble (S) fractions were characterised by various analytical methods. Spectroscopic analysis detected glucans in all the fractions: branched 1,3-1,6-?-d-glucan predominated in L1 and S, while linear 1,3-?-d-glucan in L2. Fractions L1 also contained marked amount of proteins; protein content in L2 was insignificant. Small amount of chitin was found in S as a component of chitin?glucan complex. Potential prebiotic activity of extracts L1 and L2 was testing using nine probiotic strains of Lactobacillus, Bifidobacterium and Enterococcus.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CD - Makromolekulární chemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F05%2F0273" target="_blank" >GA525/05/0273: Studium beta-glukanů vybraných jedlých hub</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Carbohydrate Polymers
ISSN
0144-8617
e-ISSN
—
Svazek periodika
76
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000265717300008
EID výsledku v databázi Scopus
—