Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Experimental study of filter cake cracking during deliquoring

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F10%3A00023521" target="_blank" >RIV/60461373:22340/10:00023521 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Experimental study of filter cake cracking during deliquoring

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The undesired phenomenon of shrinkage cracking of compressible filter cakes during deliquoring by means of differential gas pressure is of great practical importance for the pharmaceutical industry. Once a cake cracks, a channel is formed and gas permeability increases significantly as the gas passes preferentially through the crack rather than the pores in the filter cake. This leads to a poor quality of deliquored cake. In this contribution we present the results of an experimental parametric study oncake cracking. The effects of the following parameters were studied at laboratory scale using a Nutsche filter: particle size distribution (PSD), filtration and deliquoring pressure, filter cake depth, pore size of filter medium and concentration of slurry. Our results from experiments with pressure and cake depth agree with published literature, and further experiments with filter medium and concentration show that the possibility exists to influence and possibly prevent filter cake cr

  • Název v anglickém jazyce

    Experimental study of filter cake cracking during deliquoring

  • Popis výsledku anglicky

    The undesired phenomenon of shrinkage cracking of compressible filter cakes during deliquoring by means of differential gas pressure is of great practical importance for the pharmaceutical industry. Once a cake cracks, a channel is formed and gas permeability increases significantly as the gas passes preferentially through the crack rather than the pores in the filter cake. This leads to a poor quality of deliquored cake. In this contribution we present the results of an experimental parametric study oncake cracking. The effects of the following parameters were studied at laboratory scale using a Nutsche filter: particle size distribution (PSD), filtration and deliquoring pressure, filter cake depth, pore size of filter medium and concentration of slurry. Our results from experiments with pressure and cake depth agree with published literature, and further experiments with filter medium and concentration show that the possibility exists to influence and possibly prevent filter cake cr

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CI - Průmyslová chemie a chemické inženýrství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    R - Projekt Ramcoveho programu EK

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    CHISA 2010

  • ISBN

    978-80-02-02210-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Process Engineering Publisher, Novosad, J.

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku