Matematický model vsádkové fermentace pekařského droždí
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F11%3A43892173" target="_blank" >RIV/60461373:22340/11:43892173 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Matematický model vsádkové fermentace pekařského droždí
Popis výsledku v původním jazyce
Předmětem článku je návrh matematického modelu vsádkové kultivace pekařského droždí. Cílem modelu je postihnout vznik a následnou spotřebu metabolitů, které vznikají během růstu kvasinek na glukóze, jako je např. etanol, kyselina octová či glycerol. Vztahy popisující růstové rychlosti kvasinek na více substrátech zohledňují postupnou spotřebu substrátů, kdy nejprve se spotřebovává glukóza a při tom vznikají sekundární metabolity, které jsou následně využity v roli substrátu po vyčerpání primárního zdroje uhlíku.
Název v anglickém jazyce
Mathematical model of batch fermentation of baker's yeast
Popis výsledku anglicky
The article presents a mathematical model of batch cultivation of baker's yeast. Model aims to capture the formation and subsequent consumption of metabolites formed during the growth of yeast on glucose, such as ethanol, acetic acid or glycerol. Relations describing the growth rate of yeast on multiple substrates reflect the gradual consumption of substrates. Glucose is consumed first and created secondary metabolites are subsequently used in the role of the substrate after the depletion of the primarycarbon source.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
JD - Využití počítačů, robotika a její aplikace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
58. Konference chemického a procesního inženýrství CHISA 2011
ISBN
978-80-905035-0-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
"034/1"-"034/6"
Název nakladatele
Česká společnost chemického inženýrství
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Srní
Datum konání akce
24. 10. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—