Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Inactivation of Possible Micromycete Food Contaminants using the Low-Temperature Plasma and Hydrogen Peroxide

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F13%3A43895106" target="_blank" >RIV/60461373:22340/13:43895106 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22330/13:43895106

  • Výsledek na webu

    <a href="http://link.springer.com/article/10.1134/S1063780X1309002X" target="_blank" >http://link.springer.com/article/10.1134/S1063780X1309002X</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1134/S1063780X1309002X" target="_blank" >10.1134/S1063780X1309002X</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Inactivation of Possible Micromycete Food Contaminants using the Low-Temperature Plasma and Hydrogen Peroxide

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The inhibition effect of hydrogen peroxide aerosol, low-temperature plasma and their combinations has been studied on several micromycetes spores. The low-temperature plasma was generated in corona discharges in the open air apparatus with hydrogen peroxide aerosol. Micromycete spores were inoculated on the surface of agar plates, exposed solely to the hydrogen peroxide aerosol, corona discharge or their combination. After incubation the diameter of inhibition zone was measured. The solely positive corona discharge exhibits no inactivation effect, the solely negative corona discharge and solely hydrogen peroxide aerosol exhibit the inactivation effect, however their combinations exhibit to be much more effective. Low-temperature plasma and hydrogen peroxide aerosol present a possible alternative method of microbial decontamination of food, food packages or other thermolabile materials.

  • Název v anglickém jazyce

    Inactivation of Possible Micromycete Food Contaminants using the Low-Temperature Plasma and Hydrogen Peroxide

  • Popis výsledku anglicky

    The inhibition effect of hydrogen peroxide aerosol, low-temperature plasma and their combinations has been studied on several micromycetes spores. The low-temperature plasma was generated in corona discharges in the open air apparatus with hydrogen peroxide aerosol. Micromycete spores were inoculated on the surface of agar plates, exposed solely to the hydrogen peroxide aerosol, corona discharge or their combination. After incubation the diameter of inhibition zone was measured. The solely positive corona discharge exhibits no inactivation effect, the solely negative corona discharge and solely hydrogen peroxide aerosol exhibit the inactivation effect, however their combinations exhibit to be much more effective. Low-temperature plasma and hydrogen peroxide aerosol present a possible alternative method of microbial decontamination of food, food packages or other thermolabile materials.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    BL - Fyzika plasmatu a výboje v plynech

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Plasma Physics Reports

  • ISSN

    1063-780X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    39

  • Číslo periodika v rámci svazku

    9

  • Stát vydavatele periodika

    RU - Ruská federace

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    763-767

  • Kód UT WoS článku

    000324502300005

  • EID výsledku v databázi Scopus