Inactivation of Possible Micromycete Food Contaminants using the Low-Temperature Plasma and Hydrogen Peroxide
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F13%3A43895106" target="_blank" >RIV/60461373:22340/13:43895106 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22330/13:43895106
Výsledek na webu
<a href="http://link.springer.com/article/10.1134/S1063780X1309002X" target="_blank" >http://link.springer.com/article/10.1134/S1063780X1309002X</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1134/S1063780X1309002X" target="_blank" >10.1134/S1063780X1309002X</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Inactivation of Possible Micromycete Food Contaminants using the Low-Temperature Plasma and Hydrogen Peroxide
Popis výsledku v původním jazyce
The inhibition effect of hydrogen peroxide aerosol, low-temperature plasma and their combinations has been studied on several micromycetes spores. The low-temperature plasma was generated in corona discharges in the open air apparatus with hydrogen peroxide aerosol. Micromycete spores were inoculated on the surface of agar plates, exposed solely to the hydrogen peroxide aerosol, corona discharge or their combination. After incubation the diameter of inhibition zone was measured. The solely positive corona discharge exhibits no inactivation effect, the solely negative corona discharge and solely hydrogen peroxide aerosol exhibit the inactivation effect, however their combinations exhibit to be much more effective. Low-temperature plasma and hydrogen peroxide aerosol present a possible alternative method of microbial decontamination of food, food packages or other thermolabile materials.
Název v anglickém jazyce
Inactivation of Possible Micromycete Food Contaminants using the Low-Temperature Plasma and Hydrogen Peroxide
Popis výsledku anglicky
The inhibition effect of hydrogen peroxide aerosol, low-temperature plasma and their combinations has been studied on several micromycetes spores. The low-temperature plasma was generated in corona discharges in the open air apparatus with hydrogen peroxide aerosol. Micromycete spores were inoculated on the surface of agar plates, exposed solely to the hydrogen peroxide aerosol, corona discharge or their combination. After incubation the diameter of inhibition zone was measured. The solely positive corona discharge exhibits no inactivation effect, the solely negative corona discharge and solely hydrogen peroxide aerosol exhibit the inactivation effect, however their combinations exhibit to be much more effective. Low-temperature plasma and hydrogen peroxide aerosol present a possible alternative method of microbial decontamination of food, food packages or other thermolabile materials.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
BL - Fyzika plasmatu a výboje v plynech
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Plasma Physics Reports
ISSN
1063-780X
e-ISSN
—
Svazek periodika
39
Číslo periodika v rámci svazku
9
Stát vydavatele periodika
RU - Ruská federace
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
763-767
Kód UT WoS článku
000324502300005
EID výsledku v databázi Scopus
—