Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Měření vlhkosti

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F15%3A43899695" target="_blank" >RIV/60461373:22340/15:43899695 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Měření vlhkosti

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kapitola uvádí přehled funkčních principů využívaných k měření vlhkosti v plynech a v pevných látkách. V kapitole jsou popsány následující skupiny vlhkoměrů pro měření vlhkosti v plynech: vlhkoměry psychrometrické, sorpční (dilatační, odporové, kapacitní, rezonanční), vlhkoměry kondenzační, coulometrické. Dále jsou popsány metody pro měření vlhkosti v pevných látkách: metody chemické, gravimetrické, elektrické (odporové a kapacitní, spektrometrické (IČ absorbce a reflexe, mikrovlnná spektrometrie), nukleární magnetická rezonance, neutronová moderační metoda a metoda časové reflektometrie. Jsou uvedeny příklady použití jednotlivých typů vlhkoměrů v potravinářském průmyslu.

  • Název v anglickém jazyce

    Humidity measurement

  • Popis výsledku anglicky

    The chapter provides an overview of the functional principles used to moisture measurement in gases and solids. The chapter describes the following groups of hygrometers for humidity measurement in gases: psychrometric hygrometers, sorption hygrometers (change in volume or length, resistance, capacitance, resonant frequency), condensation hygrometers, coulometric hygrometers. For the measurement of moisture in solids are described the following methods: chemical and gravimetric methods, electrical methods (resistance and capacitance measurement), spectrometry (IR absorption and reflection, microwave spectroscopy), nuclear magnetic resonance, neutron moderation method and time domain reflectometry. Examples of using different types of hygrometers in thefood industry are listed.

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

    JB - Senzory, čidla, měření a regulace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Měření a řízení v potravinářských a biotechnologických výrobách

  • ISBN

    978-80-7418-232-7

  • Počet stran výsledku

    25

  • Strana od-do

    319-343

  • Počet stran knihy

    820

  • Název nakladatele

    Key Publishing s.r.o.

  • Místo vydání

    Ostrava

  • Kód UT WoS kapitoly