Měření vlhkosti
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F15%3A43899695" target="_blank" >RIV/60461373:22340/15:43899695 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Měření vlhkosti
Popis výsledku v původním jazyce
Kapitola uvádí přehled funkčních principů využívaných k měření vlhkosti v plynech a v pevných látkách. V kapitole jsou popsány následující skupiny vlhkoměrů pro měření vlhkosti v plynech: vlhkoměry psychrometrické, sorpční (dilatační, odporové, kapacitní, rezonanční), vlhkoměry kondenzační, coulometrické. Dále jsou popsány metody pro měření vlhkosti v pevných látkách: metody chemické, gravimetrické, elektrické (odporové a kapacitní, spektrometrické (IČ absorbce a reflexe, mikrovlnná spektrometrie), nukleární magnetická rezonance, neutronová moderační metoda a metoda časové reflektometrie. Jsou uvedeny příklady použití jednotlivých typů vlhkoměrů v potravinářském průmyslu.
Název v anglickém jazyce
Humidity measurement
Popis výsledku anglicky
The chapter provides an overview of the functional principles used to moisture measurement in gases and solids. The chapter describes the following groups of hygrometers for humidity measurement in gases: psychrometric hygrometers, sorption hygrometers (change in volume or length, resistance, capacitance, resonant frequency), condensation hygrometers, coulometric hygrometers. For the measurement of moisture in solids are described the following methods: chemical and gravimetric methods, electrical methods (resistance and capacitance measurement), spectrometry (IR absorption and reflection, microwave spectroscopy), nuclear magnetic resonance, neutron moderation method and time domain reflectometry. Examples of using different types of hygrometers in thefood industry are listed.
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
JB - Senzory, čidla, měření a regulace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Měření a řízení v potravinářských a biotechnologických výrobách
ISBN
978-80-7418-232-7
Počet stran výsledku
25
Strana od-do
319-343
Počet stran knihy
820
Název nakladatele
Key Publishing s.r.o.
Místo vydání
Ostrava
Kód UT WoS kapitoly
—