Měření provozních veličin v cukrovarnictví: Měření optických vlastností kapalin (část 3.).
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F18%3A43915681" target="_blank" >RIV/60461373:22340/18:43915681 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2018/abs420-423.html" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2018/abs420-423.html</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Měření provozních veličin v cukrovarnictví: Měření optických vlastností kapalin (část 3.).
Popis výsledku v původním jazyce
Článek uvádí přehled snímačů využívaných při provozním měření zákalu, který může být způsobován přítomností nerozpustných částic charakteru plynného, kapalného a zejména tuhého. Přítomnost jemně rozptýlených suspendovaných částic nerozpustných ve vodě je důležitým kritériem jakosti vody v řadě aplikací. Pro zjištění míry zákalu lze využít jednak turbidimetrii, která využívá absorpce světla, jednak nefelometrii, která využívá rozptyl světla. Je vysvětlen princip měřicích metod a je popsáno uspořádání různých typů snímačů zákalu. Jsou uvedeny možnosti využití snímačů zákalu při provozním měření a jsou ukázány příklady některých průmyslově vyráběných typů. Pozornost je věnována i kalibraci snímačů zákalu.
Název v anglickém jazyce
Measurement of Process Variables in Sugar Industry: Measurement of Optical Properties of Liquids (Part 3)
Popis výsledku anglicky
The article provides an overview of the sensors used in process turbidity measurement. Cloudiness in liquids is caused by a presence of insoluble particles having gaseous, liquid, and most of all, solid character. The presence of fine dispersed suspended particles insoluble in water is an important parameter describing the quality of water used for many purposes. The intensity of cloudiness can be measured in a light that passes through the sample and determined by two different principles; either as an absorbed light (turbidimetry) or light scat-tered (nephelometry). The principle of measurement methods is explained and the arrangement of different types of turbidity sensors is described. The possibilities of using turbidity sensors in the operational measurement are presented and examples of some of the manufactured types are shown. Attention is also paid to calibration of turbidity sensors.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
20205 - Automation and control systems
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
—
Svazek periodika
134
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
388-391
Kód UT WoS článku
000453726500005
EID výsledku v databázi Scopus
—