Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Měření provozních veličin v cukrovarnictví: Měření optických vlastností kapalin (část 3.).

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F18%3A43915681" target="_blank" >RIV/60461373:22340/18:43915681 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2018/abs420-423.html" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2018/abs420-423.html</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Měření provozních veličin v cukrovarnictví: Měření optických vlastností kapalin (část 3.).

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Článek uvádí přehled snímačů využívaných při provozním měření zákalu, který může být způsobován přítomností nerozpustných částic charakteru plynného, kapalného a zejména tuhého. Přítomnost jemně rozptýlených suspendovaných částic nerozpustných ve vodě je důležitým kritériem jakosti vody v řadě aplikací. Pro zjištění míry zákalu lze využít jednak turbidimetrii, která využívá absorpce světla, jednak nefelometrii, která využívá rozptyl světla. Je vysvětlen princip měřicích metod a je popsáno uspořádání různých typů snímačů zákalu. Jsou uvedeny možnosti využití snímačů zákalu při provozním měření a jsou ukázány příklady některých průmyslově vyráběných typů. Pozornost je věnována i kalibraci snímačů zákalu.

  • Název v anglickém jazyce

    Measurement of Process Variables in Sugar Industry: Measurement of Optical Properties of Liquids (Part 3)

  • Popis výsledku anglicky

    The article provides an overview of the sensors used in process turbidity measurement. Cloudiness in liquids is caused by a presence of insoluble particles having gaseous, liquid, and most of all, solid character. The presence of fine dispersed suspended particles insoluble in water is an important parameter describing the quality of water used for many purposes. The intensity of cloudiness can be measured in a light that passes through the sample and determined by two different principles; either as an absorbed light (turbidimetry) or light scat-tered (nephelometry). The principle of measurement methods is explained and the arrangement of different types of turbidity sensors is described. The possibilities of using turbidity sensors in the operational measurement are presented and examples of some of the manufactured types are shown. Attention is also paid to calibration of turbidity sensors.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20205 - Automation and control systems

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Listy cukrovarnické a řepařské

  • ISSN

    1210-3306

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    134

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    388-391

  • Kód UT WoS článku

    000453726500005

  • EID výsledku v databázi Scopus