Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of physicochemical parameters on the stability and activity of garlic alliinase and its use for in-situ allicin synthesis

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F21%3A43922875" target="_blank" >RIV/60461373:22340/21:43922875 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/61388963:_____/21:00541549

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1371/journal.pone.0248878" target="_blank" >https://doi.org/10.1371/journal.pone.0248878</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1371/journal.pone.0248878" target="_blank" >10.1371/journal.pone.0248878</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of physicochemical parameters on the stability and activity of garlic alliinase and its use for in-situ allicin synthesis

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Garlic is a well-known example of natural self-defence system consisting of an inactive substrate (alliin) and enzyme (alliinase) which, when combined, produce highly antimicrobial allicin. Increase of alliinase stability and its activity are of paramount importance in various applications relying on its use for in-situ synthesis of allicin or its analogues, e.g., pulmonary drug delivery, treatment of superficial injuries, or urease inhibitors in fertilizers. Here, we discuss the effect of temperature, pH, buffers, salts, and additives, i.e. antioxidants, chelating agents, reducing agents and cosolvents, on the stability and the activity of alliinase extracted from garlic. The effects of the storage temperature and relative humidity on the stability of lyophilized alliinase was demonstrated. A combination of the short half-life, high reactivity and non-specificity to particular proteins are reasons most bacteria cannot deal with allicin&apos;s mode of action and develop effective defence mechanism, which could be the key to sustainable drug design addressing serious problems with escalating emergence of multidrug-resistant (MDR) bacterial strains. © 2021 Public Library of Science. All rights reserved.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of physicochemical parameters on the stability and activity of garlic alliinase and its use for in-situ allicin synthesis

  • Popis výsledku anglicky

    Garlic is a well-known example of natural self-defence system consisting of an inactive substrate (alliin) and enzyme (alliinase) which, when combined, produce highly antimicrobial allicin. Increase of alliinase stability and its activity are of paramount importance in various applications relying on its use for in-situ synthesis of allicin or its analogues, e.g., pulmonary drug delivery, treatment of superficial injuries, or urease inhibitors in fertilizers. Here, we discuss the effect of temperature, pH, buffers, salts, and additives, i.e. antioxidants, chelating agents, reducing agents and cosolvents, on the stability and the activity of alliinase extracted from garlic. The effects of the storage temperature and relative humidity on the stability of lyophilized alliinase was demonstrated. A combination of the short half-life, high reactivity and non-specificity to particular proteins are reasons most bacteria cannot deal with allicin&apos;s mode of action and develop effective defence mechanism, which could be the key to sustainable drug design addressing serious problems with escalating emergence of multidrug-resistant (MDR) bacterial strains. © 2021 Public Library of Science. All rights reserved.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20401 - Chemical engineering (plants, products)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TJ01000313" target="_blank" >TJ01000313: Vývoj biomimetických částic pro antibakteriální aplikace</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Plos One

  • ISSN

    1932-6203

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    16

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    20

  • Strana od-do

    "e0248878"

  • Kód UT WoS článku

    000631030200005

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85102896668