Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

STABILIZATION OF ALLICIN WITH BIOCOMPATIBLE BIOPOLYMERS

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F10%3A00023280" target="_blank" >RIV/60461373:22340/10:00023280 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    STABILIZATION OF ALLICIN WITH BIOCOMPATIBLE BIOPOLYMERS

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Garlic, known under its botanical name Allium sativum, is a widely distributed plant originating from the Middle Asia. A garlic cell contains free dispersed substance alliin in the cytosol, having no antibacterial effect, and an enzyme alliinase, which is physically separated in the vacuoles. When the garlic bulb cell is mechanically damaged, a rapid enzymatic reaction begins. The product of this enzymatic reaction is a sulfur containing molecule allicin. Allicin is a volatile, reactive compound with astrong antibacterial potential, however it also has a relatively short half life. The aim of this work we is to i) extract allicin from fresh garlic, ii) measure allicin concentration in the extract, iii) stabilize allicin with suitable bio compatible polymers at different temperatures and finally iv) freeze-dry the resulting extracts to get dry powders. The antibacterial potential of dry samples was tested on a culture of E. coli.

  • Název v anglickém jazyce

    STABILIZATION OF ALLICIN WITH BIOCOMPATIBLE BIOPOLYMERS

  • Popis výsledku anglicky

    Garlic, known under its botanical name Allium sativum, is a widely distributed plant originating from the Middle Asia. A garlic cell contains free dispersed substance alliin in the cytosol, having no antibacterial effect, and an enzyme alliinase, which is physically separated in the vacuoles. When the garlic bulb cell is mechanically damaged, a rapid enzymatic reaction begins. The product of this enzymatic reaction is a sulfur containing molecule allicin. Allicin is a volatile, reactive compound with astrong antibacterial potential, however it also has a relatively short half life. The aim of this work we is to i) extract allicin from fresh garlic, ii) measure allicin concentration in the extract, iii) stabilize allicin with suitable bio compatible polymers at different temperatures and finally iv) freeze-dry the resulting extracts to get dry powders. The antibacterial potential of dry samples was tested on a culture of E. coli.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CI - Průmyslová chemie a chemické inženýrství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GD104%2F08%2FH055" target="_blank" >GD104/08/H055: Transportní a reakční procesy v komplexních vícefázových systémech</a><br>

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>R - Projekt Ramcoveho programu EK

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Proceedings of the 37th International Conference of Slovak Society of Chemical Engineering, 2010

  • ISBN

    978-80-227-3290-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Slovak Society of Chemical Engineering

  • Místo vydání

    Bratislava

  • Místo konání akce

    Tatranske Matliare, Slovensko

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku