STABILIZATION OF ALLICIN WITH BIOCOMPATIBLE BIOPOLYMERS
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F10%3A00023280" target="_blank" >RIV/60461373:22340/10:00023280 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
STABILIZATION OF ALLICIN WITH BIOCOMPATIBLE BIOPOLYMERS
Popis výsledku v původním jazyce
Garlic, known under its botanical name Allium sativum, is a widely distributed plant originating from the Middle Asia. A garlic cell contains free dispersed substance alliin in the cytosol, having no antibacterial effect, and an enzyme alliinase, which is physically separated in the vacuoles. When the garlic bulb cell is mechanically damaged, a rapid enzymatic reaction begins. The product of this enzymatic reaction is a sulfur containing molecule allicin. Allicin is a volatile, reactive compound with astrong antibacterial potential, however it also has a relatively short half life. The aim of this work we is to i) extract allicin from fresh garlic, ii) measure allicin concentration in the extract, iii) stabilize allicin with suitable bio compatible polymers at different temperatures and finally iv) freeze-dry the resulting extracts to get dry powders. The antibacterial potential of dry samples was tested on a culture of E. coli.
Název v anglickém jazyce
STABILIZATION OF ALLICIN WITH BIOCOMPATIBLE BIOPOLYMERS
Popis výsledku anglicky
Garlic, known under its botanical name Allium sativum, is a widely distributed plant originating from the Middle Asia. A garlic cell contains free dispersed substance alliin in the cytosol, having no antibacterial effect, and an enzyme alliinase, which is physically separated in the vacuoles. When the garlic bulb cell is mechanically damaged, a rapid enzymatic reaction begins. The product of this enzymatic reaction is a sulfur containing molecule allicin. Allicin is a volatile, reactive compound with astrong antibacterial potential, however it also has a relatively short half life. The aim of this work we is to i) extract allicin from fresh garlic, ii) measure allicin concentration in the extract, iii) stabilize allicin with suitable bio compatible polymers at different temperatures and finally iv) freeze-dry the resulting extracts to get dry powders. The antibacterial potential of dry samples was tested on a culture of E. coli.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CI - Průmyslová chemie a chemické inženýrství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GD104%2F08%2FH055" target="_blank" >GD104/08/H055: Transportní a reakční procesy v komplexních vícefázových systémech</a><br>
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>R - Projekt Ramcoveho programu EK
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Proceedings of the 37th International Conference of Slovak Society of Chemical Engineering, 2010
ISBN
978-80-227-3290-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
—
Název nakladatele
Slovak Society of Chemical Engineering
Místo vydání
Bratislava
Místo konání akce
Tatranske Matliare, Slovensko
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—