Příprava umělé česnekové buňky procesem rozprašovacího sušení
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F19%3A43918559" target="_blank" >RIV/60461373:22340/19:43918559 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Příprava umělé česnekové buňky procesem rozprašovacího sušení
Popis výsledku v původním jazyce
Rychlý nárůst bakteriální rezistence vůči běžně používaným antibiotikům by mohl vést k závažným celosvětovým problémům v oblasti medicíny. Proto jsou potřebné nové alternativní přístupy k léčbě bakteriálních onemocnění využívající látky, jako je například allicin, kombinující silné antibakteriální vlastnosti a krátký poločas rozpadu, který neposkytuje bakteriím dostatečný čas k vytvoření rezistence. Allicin je molekula produkovaná v česnekové buňce enzymatickou přeměnou allinu v případě napadení buňky bakteriemi (Obr. 1); za normálních podmínek jsou allin a allináza lokalizovány v oddělených částech buňky a k produkci allicinu tak nemůže docházet. Prvním krokem přípravy umělé česnekové buňky je enkapsulace allinázy do polymerního nosiče, která by měla nejen sloužit k její stabilizaci, ale také simulovat bariéru přítomnou v česnekové buňce. Cílem naší práce pak je využít k její enkapsulaci proces rozprašovacího sušení, a to s co nejmenší možnou ztrátou její enzymatické aktivity.
Název v anglickém jazyce
Preparation of artificial garlic cell by spray drying process
Popis výsledku anglicky
A rapid increase in bacterial resistance to commonly used antibiotics could result in serious medical problems worldwide. Therefore, new alternative approaches to the treatment of bactieral diseases are needed. One of this substances - allicin, combining strong antibacterial properties and a short half-life which does not provide bacteria with sufficient time for resistance development. Allicin is a molecule produced in garlic the cell by enzymatic conversion of allin in case of bacterial attack; under normal conditions, allin and allinase are located in separate parts of the cell thus, allicin production cannot occur. The first step of preparing an artificial garlic cell is encapsulation of allinase into a polymeric carrier, which should not only serve to stabilize it, but also simulate the barrier present in the garlic cell. The aim of our work is to use spray drying for its encapsulation with as little loss of its enzymatic activity.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
20401 - Chemical engineering (plants, products)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TJ01000313" target="_blank" >TJ01000313: Vývoj biomimetických částic pro antibakteriální aplikace</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů