Příprava mladiny
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F22%3A43924786" target="_blank" >RIV/60461373:22340/22:43924786 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Příprava mladiny
Popis výsledku v původním jazyce
Kniha „Pivovarství“ pojednává v šestnácti kapitolách o celém procesu výroby piva. První kapitola se zabývá surovinami potřebnými pro výrobu piva (slad, chmel a chmelové produkty, voda a pomocné suroviny). Separátní kapitola je věnována pivovarským kvasinkám. Stěžejní část publikace tvoří kapitoly, v nichž je podrobně popsána výroba piva od přípravy mladiny na varně, přes hlavní kvašení a dokvašování, filtraci (včetně odstřeďování a membránových technik) až po pasteraci a stáčení. V knize jsou porovnávány vlastnosti různých druhů piv, fyzikálně-chemická a senzorická stabilita piva, vysvětlen proces stárnutí piva a hodnocení jeho jakosti. Samostatné kapitoly se zabývají enzymy důležitými pro výrobu piva, mi krobiologií pivovarské výroby, řízením jakosti, hygienou a sanitací výrobních zařízení, energetickým hospodářstvím a problematikou odpadních vod a emisí. Závěr knihy je věnován zdravotním aspektům piva. Jednotlivé kapitoly jsou většinou zahájeny krátkým přehledem historického vývoje, následují teoretické základy, přehled používaných technologií včetně inovací, laboratorní kontroly apod. Každá kapitola je doplněna velmi bohatým seznamem literárních citací.
Název v anglickém jazyce
Preparation of wort
Popis výsledku anglicky
The book "Brewery" discusses the entire process of beer production in sixteen chapters. The first chapter deals with the raw materials needed for the production of beer (malt, hops and hop products, water and auxiliary raw materials). A separate chapter is devoted to brewer's yeast. The key part of the publication consists of chapters in which the production of beer is described in detail, from the preparation of the wort in the brewhouse, through the main fermentation and post-fermentation, filtration (including centrifugation and membrane techniques) to pasteurization and bottling. The book compares the properties of different types of beer, the physico-chemical and sensory stability of beer, explains the aging process of beer and evaluates its quality. Separate chapters deal with enzymes important for beer production, microbiology of brewing production, quality control, hygiene and sanitation of production facilities, energy management and issues of waste water and emissions. The conclusion of the book is devoted to the health aspects of beer. Individual chapters usually begin with a short overview of historical development, followed by theoretical foundations, an overview of the technologies used, including innovations, laboratory tests, etc. Each chapter is supplemented by a very rich list of literary citations.
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
—
OECD FORD obor
20902 - Bioprocessing technologies (industrial processes relying on biological agents to drive the process) biocatalysis, fermentation
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Pivovarství - teorie a praxe výroby piva
ISBN
978-80-87109-77-9
Počet stran výsledku
127
Strana od-do
118-245
Počet stran knihy
920
Název nakladatele
Havlíček Brain Team
Místo vydání
Praha
Kód UT WoS kapitoly
—