Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Filtrace, odstřeďování a membránová technika

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F22%3A43924788" target="_blank" >RIV/60461373:22340/22:43924788 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Filtrace, odstřeďování a membránová technika

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kniha „Pivovarství“ pojednává v šestnácti kapitolách o celém procesu výroby piva. První kapitola se zabývá surovinami potřebnými pro výrobu piva (slad, chmel a chmelové produkty, voda a pomocné suroviny). Separátní kapitola je věnována pivovarským kvasinkám. Stěžejní část publikace tvoří kapitoly, v nichž je podrobně popsána výroba piva od přípravy mladiny na varně, přes hlavní kvašení a dokvašování, filtraci (včetně odstřeďování a membránových technik) až po pasteraci a stáčení. V knize jsou porovnávány vlastnosti různých druhů piv, fyzikálně-chemická a senzorická stabilita piva, vysvětlen proces stárnutí piva a hodnocení jeho jakosti. Samostatné kapitoly se zabývají enzymy důležitými pro výrobu piva, mi krobiologií pivovarské výroby, řízením jakosti, hygienou a sanitací výrobních zařízení, energetickým hospodářstvím a problematikou odpadních vod a emisí. Závěr knihy je věnován zdravotním aspektům piva. Jednotlivé kapitoly jsou většinou zahájeny krátkým přehledem historického vývoje, následují teoretické základy, přehled používaných technologií včetně inovací, laboratorní kontroly apod. Každá kapitola je doplněna velmi bohatým seznamem literárních citací.

  • Název v anglickém jazyce

    Filtration, centrifugation and membrane technology

  • Popis výsledku anglicky

    The book &quot;Brewery&quot; discusses the entire process of beer production in sixteen chapters. The first chapter deals with the raw materials needed for the production of beer (malt, hops and hop products, water and auxiliary raw materials). A separate chapter is devoted to brewer&apos;s yeast. The key part of the publication consists of chapters in which the production of beer is described in detail, from the preparation of the wort in the brewhouse, through the main fermentation and post-fermentation, filtration (including centrifugation and membrane techniques) to pasteurization and bottling. The book compares the properties of different types of beer, the physico-chemical and sensory stability of beer, explains the aging process of beer and evaluates its quality. Separate chapters deal with enzymes important for beer production, microbiology of brewing production, quality control, hygiene and sanitation of production facilities, energy management and issues of waste water and emissions. The conclusion of the book is devoted to the health aspects of beer. Individual chapters usually begin with a short overview of historical development, followed by theoretical foundations, an overview of the technologies used, including innovations, laboratory tests, etc. Each chapter is supplemented by a very rich list of literary citations.

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20902 - Bioprocessing technologies (industrial processes relying on biological agents to drive the process) biocatalysis, fermentation

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Pivovarství - teorie a praxe výroby piva

  • ISBN

    978-80-87109-77-9

  • Počet stran výsledku

    55

  • Strana od-do

    441-496

  • Počet stran knihy

    920

  • Název nakladatele

    Havlíček Brain Team

  • Místo vydání

    Praha

  • Kód UT WoS kapitoly