Salt Effects on Caffeine across Concentration Regimes
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F23%3A43927817" target="_blank" >RIV/60461373:22340/23:43927817 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jpcb.3c01085" target="_blank" >https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jpcb.3c01085</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1021/acs.jpcb.3c01085" target="_blank" >10.1021/acs.jpcb.3c01085</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Salt Effects on Caffeine across Concentration Regimes
Popis výsledku v původním jazyce
Salts affect the solvation thermodynamics of molecules of all sizes; the Hofmeister series is a prime example in which different ions lead to salting-in or salting-out of aqueous proteins. Early work of Tanford led to the discovery that the solvation of molecular surface motifs is proportional to the solvent accessible surface area (SASA), and later studies have shown that the proportionality constant varies with the salt concentration and type. Using multiscale computer simulations combined with vapor-pressure osmometry on caffeine-salt solutions, we reveal that this SASA description captures a rich set of molecular driving forces in tertiary solutions at changing solute and osmolyte concentrations. Central to the theoretical work is a new potential energy function that depends on the instantaneous surface area, salt type, and concentration. Used in, e.g., Monte Carlo simulations, this allows for a highly efficient exploration of many-body interactions and the resulting thermodynamics at elevated solute and salt concentrations. © 2023 The Authors. Published by American Chemical Society
Název v anglickém jazyce
Salt Effects on Caffeine across Concentration Regimes
Popis výsledku anglicky
Salts affect the solvation thermodynamics of molecules of all sizes; the Hofmeister series is a prime example in which different ions lead to salting-in or salting-out of aqueous proteins. Early work of Tanford led to the discovery that the solvation of molecular surface motifs is proportional to the solvent accessible surface area (SASA), and later studies have shown that the proportionality constant varies with the salt concentration and type. Using multiscale computer simulations combined with vapor-pressure osmometry on caffeine-salt solutions, we reveal that this SASA description captures a rich set of molecular driving forces in tertiary solutions at changing solute and osmolyte concentrations. Central to the theoretical work is a new potential energy function that depends on the instantaneous surface area, salt type, and concentration. Used in, e.g., Monte Carlo simulations, this allows for a highly efficient exploration of many-body interactions and the resulting thermodynamics at elevated solute and salt concentrations. © 2023 The Authors. Published by American Chemical Society
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10403 - Physical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA20-24155S" target="_blank" >GA20-24155S: Studium preferenčních interakcí, přemosťování, a efektu kononsolvence na polymer PNIPAM pomocí experimentální a výpočetní termodynamiky</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
JOURNAL OF PHYSICAL CHEMISTRY B
ISSN
1520-6106
e-ISSN
1520-5207
Svazek periodika
127
Číslo periodika v rámci svazku
48
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
13
Strana od-do
10253-10265
Kód UT WoS článku
001141311800001
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85179016480