Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Application of enzymic transformations of lactose in dairy technology

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A_____%2F03%3A0281021" target="_blank" >RIV/60461373:_____/03:0281021 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Application of enzymic transformations of lactose in dairy technology

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The keystone of the proposed project is to extend application possibilities of enzyme transformations of lactose in dairy technology especially in low temperature region and for oligosaccharide synthesis. For these purposes suitable psychrotrophic microbial producer of beta-galactosidase with high hydrolytic and particularly transglycosylation activities at low temperature will be found. The course of reaction at low temperatures is advantageous above all from microbiological point of view. The enzyme will be isolated, characterised and consecutively its function will be verified on real substrates (milk, whey, permeate after ultrafiltration of whey) in comparison with commercially available beta-galactosidase. Hydrolytic properties of beta-galactosidase will be used in long-life flavoured milk, which enables to reduce addition of sugar without change of sweetness, and in dried skim milk. Both products are intended for the part of population with lactase deficiency. Transglycosylation

  • Název v anglickém jazyce

    Application of enzymic transformations of lactose in dairy technology

  • Popis výsledku anglicky

    The keystone of the proposed project is to extend application possibilities of enzyme transformations of lactose in dairy technology especially in low temperature region and for oligosaccharide synthesis. For these purposes suitable psychrotrophic microbial producer of beta-galactosidase with high hydrolytic and particularly transglycosylation activities at low temperature will be found. The course of reaction at low temperatures is advantageous above all from microbiological point of view. The enzyme will be isolated, characterised and consecutively its function will be verified on real substrates (milk, whey, permeate after ultrafiltration of whey) in comparison with commercially available beta-galactosidase. Hydrolytic properties of beta-galactosidase will be used in long-life flavoured milk, which enables to reduce addition of sugar without change of sweetness, and in dried skim milk. Both products are intended for the part of population with lactase deficiency. Transglycosylation

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QD0281" target="_blank" >QD0281: Využití enzymatických transformací laktosy v mlékárenské technologii</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Microbial Technol

  • ISSN

    0141-0229

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2003

  • Číslo periodika v rámci svazku

    C2-2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    836-844

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus