Application of enzymic transformations of lactose in dairy technology
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A_____%2F03%3A0281021" target="_blank" >RIV/60461373:_____/03:0281021 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Application of enzymic transformations of lactose in dairy technology
Popis výsledku v původním jazyce
The keystone of the proposed project is to extend application possibilities of enzyme transformations of lactose in dairy technology especially in low temperature region and for oligosaccharide synthesis. For these purposes suitable psychrotrophic microbial producer of beta-galactosidase with high hydrolytic and particularly transglycosylation activities at low temperature will be found. The course of reaction at low temperatures is advantageous above all from microbiological point of view. The enzyme will be isolated, characterised and consecutively its function will be verified on real substrates (milk, whey, permeate after ultrafiltration of whey) in comparison with commercially available beta-galactosidase. Hydrolytic properties of beta-galactosidase will be used in long-life flavoured milk, which enables to reduce addition of sugar without change of sweetness, and in dried skim milk. Both products are intended for the part of population with lactase deficiency. Transglycosylation
Název v anglickém jazyce
Application of enzymic transformations of lactose in dairy technology
Popis výsledku anglicky
The keystone of the proposed project is to extend application possibilities of enzyme transformations of lactose in dairy technology especially in low temperature region and for oligosaccharide synthesis. For these purposes suitable psychrotrophic microbial producer of beta-galactosidase with high hydrolytic and particularly transglycosylation activities at low temperature will be found. The course of reaction at low temperatures is advantageous above all from microbiological point of view. The enzyme will be isolated, characterised and consecutively its function will be verified on real substrates (milk, whey, permeate after ultrafiltration of whey) in comparison with commercially available beta-galactosidase. Hydrolytic properties of beta-galactosidase will be used in long-life flavoured milk, which enables to reduce addition of sugar without change of sweetness, and in dried skim milk. Both products are intended for the part of population with lactase deficiency. Transglycosylation
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QD0281" target="_blank" >QD0281: Využití enzymatických transformací laktosy v mlékárenské technologii</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Microbial Technol
ISSN
0141-0229
e-ISSN
—
Svazek periodika
2003
Číslo periodika v rámci svazku
C2-2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
836-844
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—