Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv mlynárenství a pekařství na hladiny trichothecenů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A_____%2F06%3AE0004527" target="_blank" >RIV/60461373:_____/06:E0004527 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Influence of milling and bread production on trichothecene levels

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The fate of the most important trichothecene mycotoxins (NIV, DON, FUS-X, sum ADONs, HT-2 and T-2) was followed through initial cleaning batches of whole wheat, milling into milled fractions, ending by bread production. The mentioned experiments were carried out 4 different wheat samples (3 of them were naturally contaminated and the last one was pointed inoculated with Fusarium). All samples obtained during processing (grain of wheat, offal, bran, break flour, reduction flour, white flour, doughs, fermented doughts and bakery goods) were analysed for the determination of trichothecene mycotoxins by LC/MS-MS (ion trap mass spectrometry detector). This method originally developed for analysis of grains was validated for all examined products. The trichothecene levels in wheat samples were different (DON ranged from 27,3 ?g/kg to 1649,5 ?g/kg). The results showed that trichothecene concentrations in the cleanings, the bran and offal fractions were higher, but lower in the white flour tha

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of milling and bread production on trichothecene levels

  • Popis výsledku anglicky

    The fate of the most important trichothecene mycotoxins (NIV, DON, FUS-X, sum ADONs, HT-2 and T-2) was followed through initial cleaning batches of whole wheat, milling into milled fractions, ending by bread production. The mentioned experiments were carried out 4 different wheat samples (3 of them were naturally contaminated and the last one was pointed inoculated with Fusarium). All samples obtained during processing (grain of wheat, offal, bran, break flour, reduction flour, white flour, doughs, fermented doughts and bakery goods) were analysed for the determination of trichothecene mycotoxins by LC/MS-MS (ion trap mass spectrometry detector). This method originally developed for analysis of grains was validated for all examined products. The trichothecene levels in wheat samples were different (DON ranged from 27,3 ?g/kg to 1649,5 ?g/kg). The results showed that trichothecene concentrations in the cleanings, the bran and offal fractions were higher, but lower in the white flour tha

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QF3121" target="_blank" >QF3121: Kontaminace pšenice mykotoxiny a rezidui pesticidů v různých pěstitelských systémech a možnosti jejich eliminace.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů