The influence of the host?guest interaction on the oxidation of natural flavonoid dyes
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61388955%3A_____%2F11%3A00370911" target="_blank" >RIV/61388955:_____/11:00370911 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1135/cccc2011106" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1135/cccc2011106</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1135/cccc2011106" target="_blank" >10.1135/cccc2011106</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The influence of the host?guest interaction on the oxidation of natural flavonoid dyes
Popis výsledku v původním jazyce
The influence of the molecular cavity protection on degradation processes of bioorganic compounds quercetin and luteolin used as the original dyes in old tapestries was studied. The degradation processes were studied by electrochemical methods in aqueousmedia. The products of the exhaustive electrolysis were separated and identified by GC-MS analysis. Cyclic voltammetry characteristics indicate that the inclusion complex is formed. The inclusion affects the redox potentials of both oxidation waves related to the different dissociation forms of the flavonoid molecule. It was shown that decomposition products formed by the oxidation of quercetin are stabilized in the cavity of ?-cyclodextrin, including the main oxidation product 2(3,4-dihydroxybenzoyl)-2,4,6-trihydroxybenzofuran-3(2H)-one. The formation of the 1:1 inclusion complex of luteolin with ?-cyclodextrin is supported by the enhancement of fluorescence intensity.
Název v anglickém jazyce
The influence of the host?guest interaction on the oxidation of natural flavonoid dyes
Popis výsledku anglicky
The influence of the molecular cavity protection on degradation processes of bioorganic compounds quercetin and luteolin used as the original dyes in old tapestries was studied. The degradation processes were studied by electrochemical methods in aqueousmedia. The products of the exhaustive electrolysis were separated and identified by GC-MS analysis. Cyclic voltammetry characteristics indicate that the inclusion complex is formed. The inclusion affects the redox potentials of both oxidation waves related to the different dissociation forms of the flavonoid molecule. It was shown that decomposition products formed by the oxidation of quercetin are stabilized in the cavity of ?-cyclodextrin, including the main oxidation product 2(3,4-dihydroxybenzoyl)-2,4,6-trihydroxybenzofuran-3(2H)-one. The formation of the 1:1 inclusion complex of luteolin with ?-cyclodextrin is supported by the enhancement of fluorescence intensity.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CG - Elektrochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Collection of Czechoslovak Chemical Communications
ISSN
0010-0765
e-ISSN
—
Svazek periodika
76
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
17
Strana od-do
1651-1667
Kód UT WoS článku
000299816100016
EID výsledku v databázi Scopus
—