Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Rapid and straightforward electrochemical approach for the determination of the toxic food azo dye tartrazine using sensors based on silver solid amalgam

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61388955%3A_____%2F23%3A00568891" target="_blank" >RIV/61388955:_____/23:00568891 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216208:11310/23:10472870

  • Výsledek na webu

    <a href="https://hdl.handle.net/11104/0340170" target="_blank" >https://hdl.handle.net/11104/0340170</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jelechem.2023.117250" target="_blank" >10.1016/j.jelechem.2023.117250</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Rapid and straightforward electrochemical approach for the determination of the toxic food azo dye tartrazine using sensors based on silver solid amalgam

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The research paper reports for the first time the investigation of the electrochemical reduction of the synthetic food azo dye tartrazine (TZ) on three different types of silver solid amalgam electrodes (AgSAEs), in particular, the polished one (p-AgSAE), covered by mercury film (f-AgSAE) or by mercury meniscus (m-AgSAE), and the comparison with dropping mercury electrode. The highest reduction peak of TZ on AgSEAs was obtained in the Britton-Robinson buffer (pH 3.4). It was shown that the accumulation step can considerably increase the peak height of TZ reduction. Two adsorptive stripping voltammetric techniques, the linear sweep (LS-AdSV) and the differential pulse (DP-AdSV), were used to develop the simple, rapid, and sensitive methods for the determination of TZ based on its reduction on the working AgSAE. The results showed that all three AgSAEs can be applied for electroanalysis of TZ, however, the best limit of detection (0.078 μmol L−1) and the limit of quantification (0.24 μmol L−1) were obtained for m-AgSAE using LS-AdSV. The developed procedures were successfully applied for TZ determination in soft drink, succade, and veterinary drug using a standard addition method. Therefore, the AgSAEs have been demonstrated to be beneficial electrochemical tools for food products’ quality and safety monitoring.

  • Název v anglickém jazyce

    Rapid and straightforward electrochemical approach for the determination of the toxic food azo dye tartrazine using sensors based on silver solid amalgam

  • Popis výsledku anglicky

    The research paper reports for the first time the investigation of the electrochemical reduction of the synthetic food azo dye tartrazine (TZ) on three different types of silver solid amalgam electrodes (AgSAEs), in particular, the polished one (p-AgSAE), covered by mercury film (f-AgSAE) or by mercury meniscus (m-AgSAE), and the comparison with dropping mercury electrode. The highest reduction peak of TZ on AgSEAs was obtained in the Britton-Robinson buffer (pH 3.4). It was shown that the accumulation step can considerably increase the peak height of TZ reduction. Two adsorptive stripping voltammetric techniques, the linear sweep (LS-AdSV) and the differential pulse (DP-AdSV), were used to develop the simple, rapid, and sensitive methods for the determination of TZ based on its reduction on the working AgSAE. The results showed that all three AgSAEs can be applied for electroanalysis of TZ, however, the best limit of detection (0.078 μmol L−1) and the limit of quantification (0.24 μmol L−1) were obtained for m-AgSAE using LS-AdSV. The developed procedures were successfully applied for TZ determination in soft drink, succade, and veterinary drug using a standard addition method. Therefore, the AgSAEs have been demonstrated to be beneficial electrochemical tools for food products’ quality and safety monitoring.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10405 - Electrochemistry (dry cells, batteries, fuel cells, corrosion metals, electrolysis)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA20-01589S" target="_blank" >GA20-01589S: Nové strategie pro zlepšení senzorových vlastností nových elektrodových materiálů prostřednictvím jejich předúpravy či modifikace povrchu</a><br>

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Electroanalytical Chemistry

  • ISSN

    1572-6657

  • e-ISSN

    1873-2569

  • Svazek periodika

    932

  • Číslo periodika v rámci svazku

    MAR 2023

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    117250

  • Kód UT WoS článku

    000939878900001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85150790794