Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

First biosensing platform for detecting traces of almonds in processed foods by electrochemical determination of the allergenic protein Pru du 6

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61388955%3A_____%2F23%3A00576143" target="_blank" >RIV/61388955:_____/23:00576143 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216208:11310/23:10472904

  • Výsledek na webu

    <a href="https://hdl.handle.net/11104/0345735" target="_blank" >https://hdl.handle.net/11104/0345735</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.microc.2023.109403" target="_blank" >10.1016/j.microc.2023.109403</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    First biosensing platform for detecting traces of almonds in processed foods by electrochemical determination of the allergenic protein Pru du 6

  • Popis výsledku v původním jazyce

    A novel electrochemical bioplatform for Pru du 6 determination, one of the most abundant and allergenic almond proteins, was developed to detect traces of almonds in processed foods. The bioplatform combines the application of a sandwich immunoassay on the surface of magnetic beads using specific antibodies unmodified or conjugated to horseradish peroxidase as capture and detection antibodies. The resulting magnetic bioconjugates are trapped on the surface of disposable carbon electrodes, and amperometry in the presence of hydrogen peroxide and hydroquinone is employed to measure the change in the cathodic current, which is proportional to Pru du 6 concentration. The developed bioplatform exhibited good selectivity and sensitivity, offering a detection limit of 0.12 ng mL−1 of Pru du 6. It could determine Pru du 6 in raw dough and baked cookies incurred with 0.2 µg g−1 of almond protein with acceptable precision, providing results comparable to those obtained using an ELISA technique.

  • Název v anglickém jazyce

    First biosensing platform for detecting traces of almonds in processed foods by electrochemical determination of the allergenic protein Pru du 6

  • Popis výsledku anglicky

    A novel electrochemical bioplatform for Pru du 6 determination, one of the most abundant and allergenic almond proteins, was developed to detect traces of almonds in processed foods. The bioplatform combines the application of a sandwich immunoassay on the surface of magnetic beads using specific antibodies unmodified or conjugated to horseradish peroxidase as capture and detection antibodies. The resulting magnetic bioconjugates are trapped on the surface of disposable carbon electrodes, and amperometry in the presence of hydrogen peroxide and hydroquinone is employed to measure the change in the cathodic current, which is proportional to Pru du 6 concentration. The developed bioplatform exhibited good selectivity and sensitivity, offering a detection limit of 0.12 ng mL−1 of Pru du 6. It could determine Pru du 6 in raw dough and baked cookies incurred with 0.2 µg g−1 of almond protein with acceptable precision, providing results comparable to those obtained using an ELISA technique.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10405 - Electrochemistry (dry cells, batteries, fuel cells, corrosion metals, electrolysis)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Microchemical Journal

  • ISSN

    0026-265X

  • e-ISSN

    1095-9149

  • Svazek periodika

    195

  • Číslo periodika v rámci svazku

    DEC 2023

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    109403

  • Kód UT WoS článku

    001097443400001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85172704832