Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Multiplexní PCR metoda pro detekci rostlinné DNA v potravinách

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F09%3A%230000596" target="_blank" >RIV/00027162:_____/09:#0000596 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Multiplexní PCR metoda pro detekci rostlinné DNA v potravinách

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Mezi nejvýznamnější alergeny, které mohou vyvolat hypersenzitivní reakci, patří alergeny arašídů, lískových ořechů a mandlí. Cílem metodiky bylo vyvinout multiplexní PCR metodu pro simultánní stanovení rostlinné DNA v potravinách zpracovaných pomocí různých technologických postupů. Jedná se o detekci částečných sekvencí genů kódujících nejvýznamnější alergeny tří druhů ořechů (Ara h 1 pro arašíd, Cor a 1 pro lískový ořech a Pru du 2.02 pro mandle). Spolehlivost vyvinuté metodiky byla testována a potvrzena na základě mezilaboratorních testů pomocí metod isoelektrické fokusace a sekvenování. Byl proveden průzkumný monitoring českého trhu na spektru výrobků s deklarovaným i nedeklarovaným obsahem alergenů ořechů. Deklarace uvedené na obalech výrobků odpovídaly zjištěných výsledkům.

  • Název v anglickém jazyce

    Multiplex PCR method for detection of plant DNA in food

  • Popis výsledku anglicky

    Allergens of peanuts, hazelnuts and almonds belong among significant allergens, that can evoke an allergic reaction. The aim of the methodics was to develop multiplex PCR method for the simultaneous detection of partial sequences of genes encoding the nuts allergens (Ara h 1 for peanuts, Cor a 1 for hazelnuts and Pru du 2.02. for almonds). The reliability of developed method was tested and confirmed on the basis of interlaboratory tests using isoelectric focusing and sequencing. The screening of food products with declared and nondeclared nuts allergens was performed. The declaration stated on the food products packing corresponded with obtained results.

Klasifikace

  • Druh

    N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QG60090" target="_blank" >QG60090: Alternativní metody pro monitorování autenticity potravin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    20/2009

  • Číslo předpisu

  • Technické parametry

    Validovaná a akreditovaná real time PCR metoda pro identifikaci kočičích a psích kůží, kožešin a produktů z nich.

  • Ekonomické parametry

    Metoda slouží jako nezbytný diagnostický nástroj pro státní kontrolní orgány na základě požadavku EU

  • Označení certifikačního orgánu

    Český institut pro akreditaci, o.p.s., 110 00 Praha 1 - Nové Město, Opletalova 41

  • Datum certifikace

  • Způsoby využití výsledku