Multiplexní PCR metoda pro detekci rostlinné DNA v potravinách
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F09%3A%230000596" target="_blank" >RIV/00027162:_____/09:#0000596 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Multiplexní PCR metoda pro detekci rostlinné DNA v potravinách
Popis výsledku v původním jazyce
Mezi nejvýznamnější alergeny, které mohou vyvolat hypersenzitivní reakci, patří alergeny arašídů, lískových ořechů a mandlí. Cílem metodiky bylo vyvinout multiplexní PCR metodu pro simultánní stanovení rostlinné DNA v potravinách zpracovaných pomocí různých technologických postupů. Jedná se o detekci částečných sekvencí genů kódujících nejvýznamnější alergeny tří druhů ořechů (Ara h 1 pro arašíd, Cor a 1 pro lískový ořech a Pru du 2.02 pro mandle). Spolehlivost vyvinuté metodiky byla testována a potvrzena na základě mezilaboratorních testů pomocí metod isoelektrické fokusace a sekvenování. Byl proveden průzkumný monitoring českého trhu na spektru výrobků s deklarovaným i nedeklarovaným obsahem alergenů ořechů. Deklarace uvedené na obalech výrobků odpovídaly zjištěných výsledkům.
Název v anglickém jazyce
Multiplex PCR method for detection of plant DNA in food
Popis výsledku anglicky
Allergens of peanuts, hazelnuts and almonds belong among significant allergens, that can evoke an allergic reaction. The aim of the methodics was to develop multiplex PCR method for the simultaneous detection of partial sequences of genes encoding the nuts allergens (Ara h 1 for peanuts, Cor a 1 for hazelnuts and Pru du 2.02. for almonds). The reliability of developed method was tested and confirmed on the basis of interlaboratory tests using isoelectric focusing and sequencing. The screening of food products with declared and nondeclared nuts allergens was performed. The declaration stated on the food products packing corresponded with obtained results.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QG60090" target="_blank" >QG60090: Alternativní metody pro monitorování autenticity potravin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
20/2009
Číslo předpisu
—
Technické parametry
Validovaná a akreditovaná real time PCR metoda pro identifikaci kočičích a psích kůží, kožešin a produktů z nich.
Ekonomické parametry
Metoda slouží jako nezbytný diagnostický nástroj pro státní kontrolní orgány na základě požadavku EU
Označení certifikačního orgánu
Český institut pro akreditaci, o.p.s., 110 00 Praha 1 - Nové Město, Opletalova 41
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
—