Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The evaluation of extraction of some nut oils using screw pressing

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F20%3A43918332" target="_blank" >RIV/62156489:43510/20:43918332 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.5219/1379" target="_blank" >https://doi.org/10.5219/1379</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.5219/1379" target="_blank" >10.5219/1379</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The evaluation of extraction of some nut oils using screw pressing

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Today&apos;s consumers prefer low-sugar, low-calorie, natural, and so-called safe products. These trends are also reflected in nuts products and groceries. Globally, the European Union is the largest importing market of edible nuts. Considering the increasing demand for new sources of food, the importance becomes the efficiency of production. This study evaluates the influence of rotation speed in the extraction of almond nut, walnut, hazelnut, cashew nut, and peanut oils using screw pressing. In tested samples, the oil content was on average between 69.14 +-0.79% (walnut) and 46.7 +-1.45% (peanut). From the pressing of oils, it is seen that the oil yield decreased when pressing speed increased (from 30 rpm to 90 rpm, for example in walnut from 0.36 kg to 0.16 kg.h-1) and that the oil sediment yield increased when speed increased (for example in hazelnut nut from 8.51% to 17.37%). The highest amount of oil yields had hazelnut with 3.03 +-0.05 kg.h-1, then walnut with 2.05 +-0.02 kg.h-1, almond nut with 2.34 +-0.05 kg.h-1, peanut with 2.15 +-0.01 kg.h-1, and finally cashew nut with 2.07 +-0.03 kg.h-1.

  • Název v anglickém jazyce

    The evaluation of extraction of some nut oils using screw pressing

  • Popis výsledku anglicky

    Today&apos;s consumers prefer low-sugar, low-calorie, natural, and so-called safe products. These trends are also reflected in nuts products and groceries. Globally, the European Union is the largest importing market of edible nuts. Considering the increasing demand for new sources of food, the importance becomes the efficiency of production. This study evaluates the influence of rotation speed in the extraction of almond nut, walnut, hazelnut, cashew nut, and peanut oils using screw pressing. In tested samples, the oil content was on average between 69.14 +-0.79% (walnut) and 46.7 +-1.45% (peanut). From the pressing of oils, it is seen that the oil yield decreased when pressing speed increased (from 30 rpm to 90 rpm, for example in walnut from 0.36 kg to 0.16 kg.h-1) and that the oil sediment yield increased when speed increased (for example in hazelnut nut from 8.51% to 17.37%). The highest amount of oil yields had hazelnut with 3.03 +-0.05 kg.h-1, then walnut with 2.05 +-0.02 kg.h-1, almond nut with 2.34 +-0.05 kg.h-1, peanut with 2.15 +-0.01 kg.h-1, and finally cashew nut with 2.07 +-0.03 kg.h-1.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Potravinárstvo

  • ISSN

    1338-0230

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    14

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    847-853

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85096404222