Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Příprava a charakterizace polyklonálních protilátek proti ořechům

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F15%3A%230000034" target="_blank" >RIV/00027022:_____/15:#0000034 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://is.mendelu.cz/dok_server/" target="_blank" >https://is.mendelu.cz/dok_server/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Příprava a charakterizace polyklonálních protilátek proti ořechům

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Sborník XLI. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin Mendelova univerzita, Brno 2015, ISBN 978-80-7509-220-5 (str. 281-288) Byla připravena směs extraktů bílkovin z čerstvých a pražených vlašských ořechů, lískových ořechů, mandlí a pistácií určená na imunizaci králíků s cílem získat polyklonálníprotilátky proti ořechům. Bylo získáno 6 králičích sér, ze kterých byly izolovány IgG frakce, které byly následně značeny biotinem. V sendvičovém uspořádání s využitím biotinylovaných protilátek a konjugátu streptavidin-peroxidázy na detekci bílkovin ořechů byla testována specifita a křížová reaktivita protilátek. Bylo zjištěno, že vybrané protilátky jsou schopné detekovat čerstvé i pražené vlašské ořechy, mandle, lískové ořechy, pistácie, para ořechy, pekanové a makadamské ořechy. Nebyla nalezena křížová reaktivita sledovaných protilátek s arašídami, běžnými pekařskými surovinami, bezlepkovými cereáliemi, sójou, masem, ovocem. Testované polyklonální protilátky jsou použitelné na detekci bílkovin ořechů v potravinách.

  • Název v anglickém jazyce

    The preparation and characterization of polyclonal antibodies against nuts.

  • Popis výsledku anglicky

    The mixture of protein extracts from fresh and roasted walnuts, hazelnuts, almonds and pistachios was prepared in order to immunize rabbits and obtain polyclonal antibodies against the tree nuts proteins. 6 rabbit sera were obtained and IgG fractions were isolated from them and subsequently labeled with biotin. The specificity and cross-reactivity of antibodies were tested in the sandwich configuration using biotinylated antibodies and streptavidin-peroxidase for detection of tree nuts proteins. It was found that the selected antibodies are able to detect both fresh and roasted walnuts, almonds, hazelnuts, pistachios, Brazil nuts, pecan and macadamia nuts. There has been not observed any cross-reactivity of antibodies with peanuts, common baking ingredients, gluten-free cereals, soybeans, meat and fruit. These tested polyclonal antibodies are applicable for detection of tree nut proteins in foods.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TA03010625" target="_blank" >TA03010625: Nové materiály a technologie pro vývoj multiplexových testů pro komplexní diagnostiku ve zdravotnictví a pro detekci alergenů v potravinách</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů