Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Contents of tocols in different types of dry shell fruits

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F18%3A76533" target="_blank" >RIV/60460709:41210/18:76533 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.15159/AR.18.148" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.15159/AR.18.148</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.15159/AR.18.148" target="_blank" >10.15159/AR.18.148</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Contents of tocols in different types of dry shell fruits

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this study was to identify all forms of vitamin E in different kinds of dry shell fruits obtained from different sources and to perform their mutual comparison. All tocols were determined by reversed phase HPLC using isocratic elution with fluorescence detection. Almonds were evaluated as the most important source of alpha-tocopherol (average value 1,132 mg.kg-1), beta-tocopherol was present in all samples as a minor component, its maximum content was found in hazelnuts (9,6 mg.kg-1). Gamma-tocopherol was found in all kinds of nuts and the highest content was found in pistachios (584 mg.kg-1), very high amount of delta-tocopherol was contained in Brazil nuts (2,298 mg.kg-1). Tocotrienols were found in a smaller number of nut kinds than tocopherols. Alpha-tocotrienol was found only in three kinds of nuts - Brazil nuts (399 mg.kg-1), pine nuts and hazelnuts. Similarly, gamma-tocotrienol was determined only in four kinds of nuts: pistachios (34,8 mg.kg-1), macadamias, cashew and walnuts. In t

  • Název v anglickém jazyce

    Contents of tocols in different types of dry shell fruits

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to identify all forms of vitamin E in different kinds of dry shell fruits obtained from different sources and to perform their mutual comparison. All tocols were determined by reversed phase HPLC using isocratic elution with fluorescence detection. Almonds were evaluated as the most important source of alpha-tocopherol (average value 1,132 mg.kg-1), beta-tocopherol was present in all samples as a minor component, its maximum content was found in hazelnuts (9,6 mg.kg-1). Gamma-tocopherol was found in all kinds of nuts and the highest content was found in pistachios (584 mg.kg-1), very high amount of delta-tocopherol was contained in Brazil nuts (2,298 mg.kg-1). Tocotrienols were found in a smaller number of nut kinds than tocopherols. Alpha-tocotrienol was found only in three kinds of nuts - Brazil nuts (399 mg.kg-1), pine nuts and hazelnuts. Similarly, gamma-tocotrienol was determined only in four kinds of nuts: pistachios (34,8 mg.kg-1), macadamias, cashew and walnuts. In t

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Agronomy Research

  • ISSN

    1406-894X

  • e-ISSN

    1406-894X

  • Svazek periodika

    16

  • Číslo periodika v rámci svazku

    S2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    1373-1382

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85060454518