Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití PCR metody pro detekci alergenu mandlí v potravinách

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F08%3A%230000512" target="_blank" >RIV/00027162:_____/08:#0000512 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití PCR metody pro detekci alergenu mandlí v potravinách

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem studie bylo vyvinout PCR metodu pro detekci alergenu mandlí v potravinách. Metoda je založena na amplifikaci částečné sekvence genu TLP1 (transport-like protein). Velikost PCR produktu je 243 bp. Specifita navržených primerů byla testována na širokém spektru ingrediencí, křížová reakce byla vyloučena. Detekční limit metody byl stanoven 0,1 %. PCR metoda byla testována vyšetřením 68 výrobků, osm s deklarovaných obsahem mandlí na obalu a 60 bez uvedené deklarace mandlí na obalu výrobku. Gen pro TLP1mandlí byl potvrzen v osmi deklarovaných výrobcích, ve výrobcích bez uvedené deklarace mandlí nebyly mandle detekovány.

  • Název v anglickém jazyce

    The development of PCR method for detection of almond allergen in food products

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to develop the PCR method for almond allergen detection in food products. The method is based on the amplification of partial sequence of TLP1 (transport-like protein) gene. The size of the PCR product is 243 bp. The specificitywas tested on a broad range of ingredients and no cross-reactivity was observed. The limit of detection was determined by 0,1 %. The PCR method was tested using 68 commercial samples, eight with almond and 60 without almond declaration. No almonds weredetected in non-declared food products.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QG60090" target="_blank" >QG60090: Alternativní metody pro monitorování autenticity potravin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    XXXVIII. Lenfeldovy a Höklovy dny

  • ISBN

    978-80-7305-049-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    VFU Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    12. 11. 2008

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku