Vývoj konvenční PCR metody pro detekci parciální sekvence genu kódujícího alergenní protein parvalbumin makrely obecné (Scomber scombrus)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F11%3A%230000834" target="_blank" >RIV/00027162:_____/11:#0000834 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vývoj konvenční PCR metody pro detekci parciální sekvence genu kódujícího alergenní protein parvalbumin makrely obecné (Scomber scombrus)
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem studie bylo detekovat specifickou sekvenci genu kódujícího alergenní protein parvalbumin makrely obecné (Scomber scombrus). Byla vyvinuta konvenční PCR metoda. Byly navrženy specifické primery Specificita metody byla testována na vzorcích 23 různých druhů ryb. Separace a vizualizace PCR produktu o velikosti 248 bp byla provedena pomocí horizontální elektroforézy. Citlivost metody byla 10 pg/ul. Bylo vyšetřeno prvních 12 vzorků rybích výrobků z tržní sítě. Alergenní parvalbumin byl detekován u sedmi výrobků.
Název v anglickém jazyce
Development of conventional PCR method to detect the partial sequence of gene encoding an allergenic protein parvalbumin of Atlantic mackerel (Scomber scombrus)
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to develop the conventional PCR method to detect the major allergenic protein parvalbumin beta of Atlantic mackerel (Scomber scombrus). The specific set of primers for the amplification of the partial genomic sequence of the parvalbumin gene (248 bp) was designed and applied to the investigation of first twelve commercial fish products with Atlantic mackerel declaration. The specificity of the designed primer pair using 23 various fish species was tested. The intrinsic detection limit was 10 pg/ul of the present specific DNA. Atlantic mackerel allergenic parvalbumin was detected in seven food products only.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
22
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
48-50
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—