Real-time PCR metoda pro detekci specifické sekvence genu kódujícího alergenní protein parvalbumin makrely obecné (Scomber scombrus)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F13%3A%230001079" target="_blank" >RIV/00027162:_____/13:#0001079 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Real-time PCR metoda pro detekci specifické sekvence genu kódujícího alergenní protein parvalbumin makrely obecné (Scomber scombrus)
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této práce bylo vypracovat real-time PCR metodu pro detekci vybrané sekvence genu kódujícího hlavní alergenní protein parvalbumin beta makrely obecné (Scomber scombrus) prostřednictvím cílových genových segmentů jako proteinových markerů v rybích produktech. Metoda umožňuje stanovit krátké úseky (113 bp) tepelně a mechanicky poškozené DNA (rybí konzervy a tepelně opracované rybí výrobky) a je vhodná i pro vysoce citlivé stanovení až několika molekul DNA ve vzorku. Byla ověřena na 30 vzorcích rybích výrobků s deklarací makrely obecné v tržní síti ČR.
Název v anglickém jazyce
Real-time PCR method for the detection of gene specific sequence encoding the allergenic protein parvalbumin of Atlantic mackerel (Scomber scombrus)
Popis výsledku anglicky
The purpose of this work was to develop a real-time PCR method for the detection of the major allergenic protein parvalbumin beta of Atlantic mackerel (Scomber scombrus) via targeting segments of genes as protein markers in fish food products. The methodenables to detect the short segment of 113 bp heat and mechanically damaged DNA (fish cans and heat-processed fish products) and is suitable for highly sensitive detection of even several molecules in the sample. The method was verified by monitoring ofthese allergens residues in 30 samples of canned or smoked fish products declared as Atlantic mackerel in the retail market.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
37/2012
Číslo předpisu
SVS/2013/021935-G
Technické parametry
SVS ČR, Slezská 7, Praha 2, 29.3.2013
Ekonomické parametry
Tato jednoduchá a finančně nenáročná metoda představuje pro kontrolní orgány vhodný nástroj pro monitoring českého trhu a odhalování klamavého jednání výrobců i zpracovatelů.
Označení certifikačního orgánu
Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy