Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Real-time PCR metoda pro detekci specifické sekvence genu kódujícího alergenní protein parvalbumin makrely obecné (Scomber scombrus)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F13%3A%230001079" target="_blank" >RIV/00027162:_____/13:#0001079 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Real-time PCR metoda pro detekci specifické sekvence genu kódujícího alergenní protein parvalbumin makrely obecné (Scomber scombrus)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této práce bylo vypracovat real-time PCR metodu pro detekci vybrané sekvence genu kódujícího hlavní alergenní protein parvalbumin beta makrely obecné (Scomber scombrus) prostřednictvím cílových genových segmentů jako proteinových markerů v rybích produktech. Metoda umožňuje stanovit krátké úseky (113 bp) tepelně a mechanicky poškozené DNA (rybí konzervy a tepelně opracované rybí výrobky) a je vhodná i pro vysoce citlivé stanovení až několika molekul DNA ve vzorku. Byla ověřena na 30 vzorcích rybích výrobků s deklarací makrely obecné v tržní síti ČR.

  • Název v anglickém jazyce

    Real-time PCR method for the detection of gene specific sequence encoding the allergenic protein parvalbumin of Atlantic mackerel (Scomber scombrus)

  • Popis výsledku anglicky

    The purpose of this work was to develop a real-time PCR method for the detection of the major allergenic protein parvalbumin beta of Atlantic mackerel (Scomber scombrus) via targeting segments of genes as protein markers in fish food products. The methodenables to detect the short segment of 113 bp heat and mechanically damaged DNA (fish cans and heat-processed fish products) and is suitable for highly sensitive detection of even several molecules in the sample. The method was verified by monitoring ofthese allergens residues in 30 samples of canned or smoked fish products declared as Atlantic mackerel in the retail market.

Klasifikace

  • Druh

    N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    37/2012

  • Číslo předpisu

    SVS/2013/021935-G

  • Technické parametry

    SVS ČR, Slezská 7, Praha 2, 29.3.2013

  • Ekonomické parametry

    Tato jednoduchá a finančně nenáročná metoda představuje pro kontrolní orgány vhodný nástroj pro monitoring českého trhu a odhalování klamavého jednání výrobců i zpracovatelů.

  • Označení certifikačního orgánu

    Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy

  • Datum certifikace

  • Způsoby využití výsledku

    B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy