Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

PCR kit pro identifikaci DNA makrely obecné (Scomber scombrus)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F22%3AN0000069" target="_blank" >RIV/00027022:_____/22:N0000069 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    PCR kit pro identifikaci DNA makrely obecné (Scomber scombrus)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Makrela obecná se řadí mezi nejznámější mořské ryby. Na českém trhu je dostupná především uzená nebo zpracovaná do konzerv a pomazánek. Taková úprava znemožňuje identifikaci druhu ryby na základě morfologických znaků. Předkládaný funkční vzorek obsahuje komponenty nezbytné pro PCR identifikaci DNA makrely obecné. To umožňuje druhové stanovení komponenty rybího masa i ve zpracovaných výrobcích. Za tímto účelem byl v předkládaném funkčním vzorku zaveden nový genomový marker, a to v části parvalbuminového genu. Marker leží v intronové oblasti zmíněného jaderného genu, což umožňuje spolehlivě odlišit jednotlivé druhy ryb a zároveň poskytuje potenciál pro kvantifikaci DNA makrely obecné ve vzorku. Funkční vzorek tak může najít rozsáhlé praktické uplatnění.

  • Název v anglickém jazyce

    PCR kit for identification of Atlantic mackerel (Scomber scombrus) DNA

  • Popis výsledku anglicky

    Atlantic mackerel is one of the most famous sea fish. It is mainly available smoked or processed into cans and spreads on the Czech market. Such treatment makes it impossible to identify fish species based on morphological features. The presented functional sample contains the necessary components for PCR identification of the DNA of Atlantic mackerel. This allows the species determination of fish meat components also in processed products. For this purpose, a new genomic marker was introduced in accordance with the functional sample, in a part of the parvalbumin gene. The marker is located in the intron region of the mentioned nuclear gene, which enables reliable differentiation of individual fish species and at the same time provides the potential for quantification of mackerel DNA in the sample. The functional sample can thus find extensive practical application.

Klasifikace

  • Druh

    G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40103 - Fishery

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910231" target="_blank" >QK1910231: Nové přístupy k průkazu falšování rybího masa pomocí genomové DNA</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    QK1910231-V10

  • Číselná identifikace

  • Technické parametry

    identifikace a detekce rybích druhů

  • Ekonomické parametry

    v nabídce

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    00027022

  • Název vlastníka

    Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)

  • Požadavek na licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem