Srovnání chemického složení a antibakteriální aktivity silice ze semen Nigella sativa, získané různými extrakčními metodami
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61388963%3A_____%2F08%3A00316348" target="_blank" >RIV/61388963:_____/08:00316348 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/67985858:_____/08:00316348 RIV/60460709:41210/08:25513 RIV/60460709:41610/08:25513
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Comparison of chemical composition and antibacterial activity of Nigella sativa seed essential oils obtained by different extraction methods
Popis výsledku v původním jazyce
Nigella sativa L. seed essential oils obtained by hydrodistillation (HD), dry steam distillation (SD), steam distillation of crude oils obtained by solvent extraction (SE-SD), and supercritical fluid extraction (SFE-SD) were tested for their antibacterial activities, using the broth microdilution method and subsequently analyzed by gas chromatography and gas chromatography-mass spectrometry. The oils obtained by HD and SD were dominated by p-cymene, whereas the major constituent identified in volatile fractions obtained by SD of extracted oils was thymoquinone. All oil samples were significantly more active against gram-positive than against gram-negative bacteria.
Název v anglickém jazyce
Comparison of chemical composition and antibacterial activity of Nigella sativa seed essential oils obtained by different extraction methods
Popis výsledku anglicky
Nigella sativa L. seed essential oils obtained by hydrodistillation (HD), dry steam distillation (SD), steam distillation of crude oils obtained by solvent extraction (SE-SD), and supercritical fluid extraction (SFE-SD) were tested for their antibacterial activities, using the broth microdilution method and subsequently analyzed by gas chromatography and gas chromatography-mass spectrometry. The oils obtained by HD and SD were dominated by p-cymene, whereas the major constituent identified in volatile fractions obtained by SD of extracted oils was thymoquinone. All oil samples were significantly more active against gram-positive than against gram-negative bacteria.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CC - Organická chemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F08%2F1179" target="_blank" >GA525/08/1179: Stanovení biologické aktivity a chemického složení vybraných druhů tropických a subtropických Ranunculaceae</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Food Protection
ISSN
0362-028X
e-ISSN
—
Svazek periodika
71
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000261472900015
EID výsledku v databázi Scopus
—