Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Srovnání chemického složení a antibakteriální aktivity silice ze semen Nigella sativa, získané různými extrakčními metodami

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61388963%3A_____%2F08%3A00316348" target="_blank" >RIV/61388963:_____/08:00316348 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/67985858:_____/08:00316348 RIV/60460709:41210/08:25513 RIV/60460709:41610/08:25513

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Comparison of chemical composition and antibacterial activity of Nigella sativa seed essential oils obtained by different extraction methods

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Nigella sativa L. seed essential oils obtained by hydrodistillation (HD), dry steam distillation (SD), steam distillation of crude oils obtained by solvent extraction (SE-SD), and supercritical fluid extraction (SFE-SD) were tested for their antibacterial activities, using the broth microdilution method and subsequently analyzed by gas chromatography and gas chromatography-mass spectrometry. The oils obtained by HD and SD were dominated by p-cymene, whereas the major constituent identified in volatile fractions obtained by SD of extracted oils was thymoquinone. All oil samples were significantly more active against gram-positive than against gram-negative bacteria.

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of chemical composition and antibacterial activity of Nigella sativa seed essential oils obtained by different extraction methods

  • Popis výsledku anglicky

    Nigella sativa L. seed essential oils obtained by hydrodistillation (HD), dry steam distillation (SD), steam distillation of crude oils obtained by solvent extraction (SE-SD), and supercritical fluid extraction (SFE-SD) were tested for their antibacterial activities, using the broth microdilution method and subsequently analyzed by gas chromatography and gas chromatography-mass spectrometry. The oils obtained by HD and SD were dominated by p-cymene, whereas the major constituent identified in volatile fractions obtained by SD of extracted oils was thymoquinone. All oil samples were significantly more active against gram-positive than against gram-negative bacteria.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CC - Organická chemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA525%2F08%2F1179" target="_blank" >GA525/08/1179: Stanovení biologické aktivity a chemického složení vybraných druhů tropických a subtropických Ranunculaceae</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food Protection

  • ISSN

    0362-028X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    71

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000261472900015

  • EID výsledku v databázi Scopus