Effect of hydrocarbon stapling on the properties of alpha-helical antimicrobial peptides isolated from the venom of hymenoptera
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61388963%3A_____%2F12%3A00384565" target="_blank" >RIV/61388963:_____/12:00384565 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1007/s00726-012-1283-1" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1007/s00726-012-1283-1</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1007/s00726-012-1283-1" target="_blank" >10.1007/s00726-012-1283-1</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of hydrocarbon stapling on the properties of alpha-helical antimicrobial peptides isolated from the venom of hymenoptera
Popis výsledku v původním jazyce
Introducing all-hydrocarbon staples into short alpha-helical amphipathic antimicrobial peptides increases their hydrophobicity, hydrophobic moment, rigidity and generally alpha-helicity in water. Stapling generally makes the peptides more resistant to proteolytic degradation, particularly those that are doubly stapled. The introduction of olefinic amino acid residues and conformational restriction by stapling make the peptides significantly more hemolytic, and lead to a decrease of their antimicrobial potency against pathogenic bacteria. Unfortunately, the stapling of those peptides is not rendering compounds that would have better pharmacological qualities than the native unmodified potent peptides.
Název v anglickém jazyce
Effect of hydrocarbon stapling on the properties of alpha-helical antimicrobial peptides isolated from the venom of hymenoptera
Popis výsledku anglicky
Introducing all-hydrocarbon staples into short alpha-helical amphipathic antimicrobial peptides increases their hydrophobicity, hydrophobic moment, rigidity and generally alpha-helicity in water. Stapling generally makes the peptides more resistant to proteolytic degradation, particularly those that are doubly stapled. The introduction of olefinic amino acid residues and conformational restriction by stapling make the peptides significantly more hemolytic, and lead to a decrease of their antimicrobial potency against pathogenic bacteria. Unfortunately, the stapling of those peptides is not rendering compounds that would have better pharmacological qualities than the native unmodified potent peptides.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CC - Organická chemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA203%2F08%2F0536" target="_blank" >GA203/08/0536: Antimikrobiální peptidy z hmyzu pro možná terapeutická využití</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Amino Acids
ISSN
0939-4451
e-ISSN
—
Svazek periodika
43
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
AT - Rakouská republika
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
2047-2058
Kód UT WoS článku
000309863400022
EID výsledku v databázi Scopus
—