Sequential accumulation of starch and lipid induced by sulfur deficiency in Chlorella and Parachlorella species
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61388971%3A_____%2F13%3A00422914" target="_blank" >RIV/61388971:_____/13:00422914 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.biortech.2012.11.030" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.biortech.2012.11.030</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.biortech.2012.11.030" target="_blank" >10.1016/j.biortech.2012.11.030</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Sequential accumulation of starch and lipid induced by sulfur deficiency in Chlorella and Parachlorella species
Popis výsledku v původním jazyce
The influence of sulfur deficiency on biomass production was analyzed in the four Chlorellaceae species, Chlorella vulgaris, Chlorella sorokiniana, Chlorella lobophora, and Parachlorella kessleri. Culturing under sulfur-deficient conditions promoted transient accumulation of starch followed by a steady increase in lipid storage. Transmission electron microscopy indicated an increase and decrease in starch granules and subsequent enlargement of lipid droplets under sulfur-deficient conditions. Chlorellaceae spp. accumulated 1.5-2.7-fold higher amounts of starch and 1.5-2.4-fold higher amounts of lipid under sulfur-deficient conditions than under sulfur-sufficient conditions. More than 75% of the fatty acids that accumulated in Chlorellaceae spp. under the sulfur-sufficient condition were unsaturated and culturing under sulfur-deficient conditions increased the saturated fatty acid content from 24.3% to 59.7% only in P. kessleri. These results indicate that the sequential accumulation of
Název v anglickém jazyce
Sequential accumulation of starch and lipid induced by sulfur deficiency in Chlorella and Parachlorella species
Popis výsledku anglicky
The influence of sulfur deficiency on biomass production was analyzed in the four Chlorellaceae species, Chlorella vulgaris, Chlorella sorokiniana, Chlorella lobophora, and Parachlorella kessleri. Culturing under sulfur-deficient conditions promoted transient accumulation of starch followed by a steady increase in lipid storage. Transmission electron microscopy indicated an increase and decrease in starch granules and subsequent enlargement of lipid droplets under sulfur-deficient conditions. Chlorellaceae spp. accumulated 1.5-2.7-fold higher amounts of starch and 1.5-2.4-fold higher amounts of lipid under sulfur-deficient conditions than under sulfur-sufficient conditions. More than 75% of the fatty acids that accumulated in Chlorellaceae spp. under the sulfur-sufficient condition were unsaturated and culturing under sulfur-deficient conditions increased the saturated fatty acid content from 24.3% to 59.7% only in P. kessleri. These results indicate that the sequential accumulation of
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Bioresource Technology
ISSN
0960-8524
e-ISSN
—
Svazek periodika
129
Číslo periodika v rámci svazku
FEB 2013
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
150-155
Kód UT WoS článku
000324566000021
EID výsledku v databázi Scopus
—