Hodnocení vlivu odrůdy a termického ošetření osiva u vybraných druhů zeleniny v raných růstových fázích na citlivost k infekci významnými houbovými patogeny
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61388971%3A_____%2F16%3A00471091" target="_blank" >RIV/61388971:_____/16:00471091 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/16:72407 RIV/00027006:_____/16:00003895
Výsledek na webu
<a href="http://mbucas.cz/wp-content/uploads/2017/01/CertifMetodikaLabProOnline-Leden2017.pdf" target="_blank" >http://mbucas.cz/wp-content/uploads/2017/01/CertifMetodikaLabProOnline-Leden2017.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení vlivu odrůdy a termického ošetření osiva u vybraných druhů zeleniny v raných růstových fázích na citlivost k infekci významnými houbovými patogeny
Popis výsledku v původním jazyce
Předkládaná metodika zahrnuje výsledky laboratorních experimentů, v nichž byl sledován vliv vybraných faktorů na rozvoj závažných chorob, za prvé na skvrnitost brukvovitých působenou patogenem Alternaria brassicicola u hlávkového zelí, za druhé na skvrnitost listů mrkve působenou patogenním mikroorganismem Alternaria dauci a za třetí na dvě závažné choroby cibule, krčkovou hnilobu cibule vyvolávanou mikroorganismem Botrytis aclada a plíseň cibule působenou patogenem Peronospora destructor. V případě A. brassicicola, A. dauci a B. aclada byly rostliny v definovaném stavu vývoje infikovány kmeny fytopatogenních hub získaných z renomovaných mezinárodních sbírek mikroorganismů. V případě P. destructor byly rostliny infikovány houbovým organismem získaným z polní kultury výrazně zasažené infekcí tímto fytopatogenem. Byl hodnocen vliv odrůdy a termického ošetření osiva na rozvoj uvedených patogenů. U zahrnutých odrůd je třeba při interpretaci dosažených výsledků přihlédnout k jejich ranosti, která je důležitým faktorem odolnosti odrůdy k houbovým patogenům.
Název v anglickém jazyce
Effect of a cultivar and thermal treatment of seeds in selected vegetables at early growth phase on the sensitivity to infection by important fungal pathogens
Popis výsledku anglicky
The methodology is focused on the effect of selected factors on the development of important vegetable illnesses: Alternaria brassicicola dark leaf spot of cabbage, A. dauci carrot leaf blight, and Botrytis aclada onion neck rot and Peronospora destructor onion downy mildew. In the case of A. brassicicola, A. dauci and B. aclada, the plants in a defined stage of development were infected by the strains of fungal phytopathogens originating from acknowledged collections. In the case of P. destructor the plants were infected by a fungal strain obtained from a field plant culture massively affected by this phytopathogen. The effect of the cultivar used and of the seed thermal treatment on the development of the above given phytopathogens was investigated. It was found that, in the case of the cultivars used, the interpretation of the results had to include the factor of the cultivar´s earliness that was important with respect to the resistance to the fungal pathogens.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210165" target="_blank" >QJ1210165: Vyšší nutriční a hygienicko-toxikologická kvalita hlavních druhů polní zeleniny pěstované v inovovaných systémech integrované a ekologické produkce.</a><br>
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
QJ1210165
Číslo předpisu
UKZUZ 134981/2016
Technické parametry
Vliv odrůdy, vliv termického ošetření osiva
Ekonomické parametry
Zvýšení ochrany před infekcí houbovými patogeny
Označení certifikačního orgánu
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Brno, Česká republika
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů