Vliv vybraných faktorů na výnos a zdravotní stav zelí hlávkového, mrkve a cibule kuchyňské
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61388971%3A_____%2F16%3A00471079" target="_blank" >RIV/61388971:_____/16:00471079 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/16:72406 RIV/00027006:_____/16:00003889
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv vybraných faktorů na výnos a zdravotní stav zelí hlávkového, mrkve a cibule kuchyňské
Popis výsledku v původním jazyce
Předkládaná metodika sumarizuje výsledky polních experimentů, ve kterých byl hodnocen vliv vybraných faktorů na rozvoj důležitých chorob: 1. u zelí hlávkového v letech 2012 – 2013 alternariová skvrnitost brukvovitých (původce Alternaria brassicicola), 2. u mrkve v letech 2012 – 2013 alternariová skvrnitost listů mrkve (původce Alternaria dauci) a u cibule kuchyňské v letech 2013 – 2014 plíseň cibule (původce Peronospora destructor) a krčková hniloba cibule (původce Botrytis aclada). Hodnocenými faktory byly: odrůda, hustota porostu (u mrkve a cibule kuchyňské), ročník a stanoviště. U hodnocených odrůd je nutné přihlédnout k jejich ranosti, která je rovněž důležitým aspektem odolnosti odrůdy k patogenům. V příloze metodiky jsou grafy znázorňující průběh teploty a vlhkosti vzduchu a délky ovlhčení listů v jednotlivých letech na obou pokusných stanovištích (v Praze Troji a ve Svijanském Újezdě). Průběh těchto veličin (v interakci s ostatními faktory) v jednotlivých letech výrazně ovlivňuje rozvoj fytopatogenních hub na napadených rostlinách.
Název v anglickém jazyce
Effect of selected factors on the yield and health status of cabbage, carrot and onion
Popis výsledku anglicky
The presented methodology summarizes the results of field experiments documenting that the selected factors influenced the development of important diseases, namely: 1. Alternaria blight cruciferous of head cabbage (in the years 2012-2013) (caused by Alternaria brassicicola) 2. Alternaria leaf spot of carrot (in the years 2012-2013) (caused by Alternaria dauci), and 3. Blight of onion and onion neck rot (in the years 2013-2014) (caused by Peronospora destructor and Botrytis aclada, respectively). The evaluated factors were: variety, crop density (carrot and onion, only), year and location. It is necessary to take into account the earliness of evaluated cultivars that also represents an important aspect of variety resistance to pathogens. In the annex, there are diagrams showing the course of air temperature and air humidity as well as the length of moistening period of leaves at both experimental locations in Troja and Svijansky Újezd in the individual years. Changes of these variables significantly influenced, in interaction with the other factors, the development of phytopathogenic fungi on the infected plants in the individual years.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210165" target="_blank" >QJ1210165: Vyšší nutriční a hygienicko-toxikologická kvalita hlavních druhů polní zeleniny pěstované v inovovaných systémech integrované a ekologické produkce.</a><br>
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
QJ1210165
Číslo předpisu
UKZUZ 136253/2016
Technické parametry
Agroenvironmentálně-klimatická opatření (AEKO) zahrnující vliv systému produkce, odrůdy a hustoty porostu na zdravotní stav zeleniny v obdobných půdně klimatických podmínkách.
Ekonomické parametry
Snížení nákladů pěstování zeleniny díky omezení chemizace a snížení obsahu reziduí chemických prostředků
Označení certifikačního orgánu
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Brno, Česká republika
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů