Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv vybraných faktorů na výnos a zdravotní stav zelí hlávkového, mrkve a cibule kuchyňské

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61388971%3A_____%2F16%3A00471079" target="_blank" >RIV/61388971:_____/16:00471079 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41210/16:72406 RIV/00027006:_____/16:00003889

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv vybraných faktorů na výnos a zdravotní stav zelí hlávkového, mrkve a cibule kuchyňské

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Předkládaná metodika sumarizuje výsledky polních experimentů, ve kterých byl hodnocen vliv vybraných faktorů na rozvoj důležitých chorob: 1. u zelí hlávkového v letech 2012 – 2013 alternariová skvrnitost brukvovitých (původce Alternaria brassicicola), 2. u mrkve v letech 2012 – 2013 alternariová skvrnitost listů mrkve (původce Alternaria dauci) a u cibule kuchyňské v letech 2013 – 2014 plíseň cibule (původce Peronospora destructor) a krčková hniloba cibule (původce Botrytis aclada). Hodnocenými faktory byly: odrůda, hustota porostu (u mrkve a cibule kuchyňské), ročník a stanoviště. U hodnocených odrůd je nutné přihlédnout k jejich ranosti, která je rovněž důležitým aspektem odolnosti odrůdy k patogenům. V příloze metodiky jsou grafy znázorňující průběh teploty a vlhkosti vzduchu a délky ovlhčení listů v jednotlivých letech na obou pokusných stanovištích (v Praze Troji a ve Svijanském Újezdě). Průběh těchto veličin (v interakci s ostatními faktory) v jednotlivých letech výrazně ovlivňuje rozvoj fytopatogenních hub na napadených rostlinách.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of selected factors on the yield and health status of cabbage, carrot and onion

  • Popis výsledku anglicky

    The presented methodology summarizes the results of field experiments documenting that the selected factors influenced the development of important diseases, namely: 1. Alternaria blight cruciferous of head cabbage (in the years 2012-2013) (caused by Alternaria brassicicola) 2. Alternaria leaf spot of carrot (in the years 2012-2013) (caused by Alternaria dauci), and 3. Blight of onion and onion neck rot (in the years 2013-2014) (caused by Peronospora destructor and Botrytis aclada, respectively). The evaluated factors were: variety, crop density (carrot and onion, only), year and location. It is necessary to take into account the earliness of evaluated cultivars that also represents an important aspect of variety resistance to pathogens. In the annex, there are diagrams showing the course of air temperature and air humidity as well as the length of moistening period of leaves at both experimental locations in Troja and Svijansky Újezd in the individual years. Changes of these variables significantly influenced, in interaction with the other factors, the development of phytopathogenic fungi on the infected plants in the individual years.

Klasifikace

  • Druh

    N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1210165" target="_blank" >QJ1210165: Vyšší nutriční a hygienicko-toxikologická kvalita hlavních druhů polní zeleniny pěstované v inovovaných systémech integrované a ekologické produkce.</a><br>

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    QJ1210165

  • Číslo předpisu

    UKZUZ 136253/2016

  • Technické parametry

    Agroenvironmentálně-klimatická opatření (AEKO) zahrnující vliv systému produkce, odrůdy a hustoty porostu na zdravotní stav zeleniny v obdobných půdně klimatických podmínkách.

  • Ekonomické parametry

    Snížení nákladů pěstování zeleniny díky omezení chemizace a snížení obsahu reziduí chemických prostředků

  • Označení certifikačního orgánu

    Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Brno, Česká republika

  • Datum certifikace

  • Způsoby využití výsledku

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů