Impact of Chemical Cross-Linking on Protein Structure and Function
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61388971%3A_____%2F18%3A00489608" target="_blank" >RIV/61388971:_____/18:00489608 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216208:11310/18:10374661
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1021/acs.analchem.7b02863" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1021/acs.analchem.7b02863</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1021/acs.analchem.7b02863" target="_blank" >10.1021/acs.analchem.7b02863</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Impact of Chemical Cross-Linking on Protein Structure and Function
Popis výsledku v původním jazyce
Chemical cross-linking coupled with mass spectrometry is a popular technique for deriving structural information on proteins and protein complexes. Also, cross-linking has become a powerful tool for stabilizing macromolecular complexes for single-particle cryo-electronmicroscopy. However, an effect of cross-linking on protein structure and function should not be forgotten, and surprisingly, it has not been investigated in detail so far. Here, we used kinetic studies, mass spectrometry, and NMR spectroscopy to systematically investigate an impact of cross-linking on structure and function of human carbonic anhydrase and alcohol dehydrogenase 1 from Saccharomyces cerevisiae. We found that cross-linking induces rather local structural disturbances and the overall fold is preserved even at a higher cross-linker concentration. The results establish general experimental conditions for chemical cross-linking with minimal effect on protein structure and function.
Název v anglickém jazyce
Impact of Chemical Cross-Linking on Protein Structure and Function
Popis výsledku anglicky
Chemical cross-linking coupled with mass spectrometry is a popular technique for deriving structural information on proteins and protein complexes. Also, cross-linking has become a powerful tool for stabilizing macromolecular complexes for single-particle cryo-electronmicroscopy. However, an effect of cross-linking on protein structure and function should not be forgotten, and surprisingly, it has not been investigated in detail so far. Here, we used kinetic studies, mass spectrometry, and NMR spectroscopy to systematically investigate an impact of cross-linking on structure and function of human carbonic anhydrase and alcohol dehydrogenase 1 from Saccharomyces cerevisiae. We found that cross-linking induces rather local structural disturbances and the overall fold is preserved even at a higher cross-linker concentration. The results establish general experimental conditions for chemical cross-linking with minimal effect on protein structure and function.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10608 - Biochemistry and molecular biology
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Analytical Chemistry
ISSN
0003-2700
e-ISSN
—
Svazek periodika
90
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
1104-1113
Kód UT WoS článku
000423011600012
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85040673769