Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

In vitro bioaccessibility of selenoamino acids from selenium (Se)-enriched Chlorella vulgaris biomass in comparison to selenized yeast, a Se-enriched food supplement, and Se-rich foods

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61388971%3A_____%2F19%3A00505380" target="_blank" >RIV/61388971:_____/19:00505380 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216224:14310/19:00109133

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814618320910?via%3Dihub" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814618320910?via%3Dihub</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.12.004" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2018.12.004</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    In vitro bioaccessibility of selenoamino acids from selenium (Se)-enriched Chlorella vulgaris biomass in comparison to selenized yeast, a Se-enriched food supplement, and Se-rich foods

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Selenium (Se) is an indispensable microelement in our diet and health issues resulting from deficiencies are well documented. Se-containing food supplements are available on the market including Se-enriched Chlorella vulgaris (Se-Chlorella) which accumulates Se in the form of Se-amino acids (Se-AAs). Despite its popular uses, data about the bioaccessibility of Se-AAs from Se-Chlorella are completely missing. In the present study, gastrointestinal digestion times were optimized and the in vitro bioaccessibility of Se-AAs in Se-Chlorella, Se-yeast, a commercially available Se-enriched food supplement (Se-supplement) and Se rich foods (Se-foods) were compared. Higher bioaccessibility was found in Se-Chlorella (similar to 49%) as compared to Se-yeast (similar to 21%), Se-supplement (similar to 32%) and Se-foods. The methods used in production of Se-Chlorella biomass were also investigated. We found that disintegration increased bioaccessibility whereas the drying process had no effect. Similarly, temperature treatment by microwave oven also increased bioaccessibility whereas boiling water did not.

  • Název v anglickém jazyce

    In vitro bioaccessibility of selenoamino acids from selenium (Se)-enriched Chlorella vulgaris biomass in comparison to selenized yeast, a Se-enriched food supplement, and Se-rich foods

  • Popis výsledku anglicky

    Selenium (Se) is an indispensable microelement in our diet and health issues resulting from deficiencies are well documented. Se-containing food supplements are available on the market including Se-enriched Chlorella vulgaris (Se-Chlorella) which accumulates Se in the form of Se-amino acids (Se-AAs). Despite its popular uses, data about the bioaccessibility of Se-AAs from Se-Chlorella are completely missing. In the present study, gastrointestinal digestion times were optimized and the in vitro bioaccessibility of Se-AAs in Se-Chlorella, Se-yeast, a commercially available Se-enriched food supplement (Se-supplement) and Se rich foods (Se-foods) were compared. Higher bioaccessibility was found in Se-Chlorella (similar to 49%) as compared to Se-yeast (similar to 21%), Se-supplement (similar to 32%) and Se-foods. The methods used in production of Se-Chlorella biomass were also investigated. We found that disintegration increased bioaccessibility whereas the drying process had no effect. Similarly, temperature treatment by microwave oven also increased bioaccessibility whereas boiling water did not.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30308 - Nutrition, Dietetics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    279

  • Číslo periodika v rámci svazku

    MAY 1

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    12-19

  • Kód UT WoS článku

    000454689200002

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85058026866