Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Chemoenzymatic Synthesis and Radical Scavenging of Sulfated Hydroxytyrosol, Tyrosol, and Acetylated Derivatives

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61388971%3A_____%2F19%3A00507895" target="_blank" >RIV/61388971:_____/19:00507895 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jafc.9b01065" target="_blank" >https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jafc.9b01065</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1021/acs.jafc.9b01065" target="_blank" >10.1021/acs.jafc.9b01065</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Chemoenzymatic Synthesis and Radical Scavenging of Sulfated Hydroxytyrosol, Tyrosol, and Acetylated Derivatives

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Potential metabolites of bioactive compounds are important for their biological activities and as authentic standards for metabolic studies. The phenolic compounds contained in olive oil are an important part of the human diet, and therefore their potential metabolites are of utmost interest. We developed a convenient, scalable, one-pot chemoenzymatic method using the arylsulfotransferase from Desulfitobacterium hafniense for the sulfation of the natural olive oil phenols tyrosol, hydroxytyrosol, and of their monoacetylated derivatives. Respective monosulfated (tentative) metabolites were fully structurally characterized using LC-MS, NMR, and HRMS. In addition, Folin-Ciocalteu reduction, 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl radical scavenging, and antilipoperoxidant activity in rat liver microsomes damaged by tert-butylhydroperoxide were measured and compared to the parent compounds. As expected, the sulfation diminished the radical scavenging properties of the prepared compounds. These compounds will serve as authentic standards of phase II metabolites.

  • Název v anglickém jazyce

    Chemoenzymatic Synthesis and Radical Scavenging of Sulfated Hydroxytyrosol, Tyrosol, and Acetylated Derivatives

  • Popis výsledku anglicky

    Potential metabolites of bioactive compounds are important for their biological activities and as authentic standards for metabolic studies. The phenolic compounds contained in olive oil are an important part of the human diet, and therefore their potential metabolites are of utmost interest. We developed a convenient, scalable, one-pot chemoenzymatic method using the arylsulfotransferase from Desulfitobacterium hafniense for the sulfation of the natural olive oil phenols tyrosol, hydroxytyrosol, and of their monoacetylated derivatives. Respective monosulfated (tentative) metabolites were fully structurally characterized using LC-MS, NMR, and HRMS. In addition, Folin-Ciocalteu reduction, 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl radical scavenging, and antilipoperoxidant activity in rat liver microsomes damaged by tert-butylhydroperoxide were measured and compared to the parent compounds. As expected, the sulfation diminished the radical scavenging properties of the prepared compounds. These compounds will serve as authentic standards of phase II metabolites.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10608 - Biochemistry and molecular biology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Agricultural and Food Chemistry

  • ISSN

    0021-8561

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    67

  • Číslo periodika v rámci svazku

    26

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    7281-7288

  • Kód UT WoS článku

    000474669600009

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85069265451