Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sulfated Metabolites of Luteolin, Myricetin, and Ampelopsin: Chemoenzymatic Preparation and Biophysical Properties

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61988987%3A17310%2F20%3AA2102808" target="_blank" >RIV/61988987:17310/20:A2102808 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/61388971:_____/20:00534618 RIV/61388963:_____/20:00534618

  • Výsledek na webu

    <a href="https://dx.doi.org/10.1021/acs.jafc.0c03997" target="_blank" >https://dx.doi.org/10.1021/acs.jafc.0c03997</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1021/acs.jafc.0c03997" target="_blank" >10.1021/acs.jafc.0c03997</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Sulfated Metabolites of Luteolin, Myricetin, and Ampelopsin: Chemoenzymatic Preparation and Biophysical Properties

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Authentic standards of food flavonoids are important for human metabolic studies. Their isolation from biological materials is impracticable; however, they can be prepared in vitro. Twelve sulfated metabolites of luteolin, myricetin, and ampelopsin were obtained with arylsulfotransferase from Desulfitobacterium hafniense and fully characterized by high-performance liquid chromatography, MS, and NMR. The compounds were tested for their ability to scavenge 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl, 2,2'- azinobis(3-ethylbenzothiazoline-6-sulphonic acid), and N,N-dimethyl-p-phenylenediamine radicals, to reduce ferric ions and Folin-Ciocalteu reagent, and to inhibit tert-butyl hydroperoxide-induced lipid peroxidation of rat liver microsomes. The activity differed considerably even between monosulfate isomers. The parent compounds and myricetin-3'-O-sulfate were the most active while other compounds displayed significantly lower activity, particularly luteolin sulfates. No mutagenic activity of the parent compounds and their main metabolites was observed; only myricetin showed minor pro-mutagenicity. The prepared sulfated metabolites are now available as authentic standards for future in vitro and in vivo metabolic studies.

  • Název v anglickém jazyce

    Sulfated Metabolites of Luteolin, Myricetin, and Ampelopsin: Chemoenzymatic Preparation and Biophysical Properties

  • Popis výsledku anglicky

    Authentic standards of food flavonoids are important for human metabolic studies. Their isolation from biological materials is impracticable; however, they can be prepared in vitro. Twelve sulfated metabolites of luteolin, myricetin, and ampelopsin were obtained with arylsulfotransferase from Desulfitobacterium hafniense and fully characterized by high-performance liquid chromatography, MS, and NMR. The compounds were tested for their ability to scavenge 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl, 2,2'- azinobis(3-ethylbenzothiazoline-6-sulphonic acid), and N,N-dimethyl-p-phenylenediamine radicals, to reduce ferric ions and Folin-Ciocalteu reagent, and to inhibit tert-butyl hydroperoxide-induced lipid peroxidation of rat liver microsomes. The activity differed considerably even between monosulfate isomers. The parent compounds and myricetin-3'-O-sulfate were the most active while other compounds displayed significantly lower activity, particularly luteolin sulfates. No mutagenic activity of the parent compounds and their main metabolites was observed; only myricetin showed minor pro-mutagenicity. The prepared sulfated metabolites are now available as authentic standards for future in vitro and in vivo metabolic studies.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    O - Projekt operacniho programu

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    J. Agric. Food Chem.

  • ISSN

    0021-8561

  • e-ISSN

    1520-5118

  • Svazek periodika

    40

  • Číslo periodika v rámci svazku

    68

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    11197-11206

  • Kód UT WoS článku

    000580512000016

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85092681503