Isoalliin-Derived Thiolanes Formed in Homogenized Onion
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61388971%3A_____%2F19%3A00509099" target="_blank" >RIV/61388971:_____/19:00509099 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60077344:_____/19:00509099 RIV/60076658:12220/19:43900648
Výsledek na webu
<a href="https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jafc.9b01384" target="_blank" >https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jafc.9b01384</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1021/acs.jafc.9b01384" target="_blank" >10.1021/acs.jafc.9b01384</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Isoalliin-Derived Thiolanes Formed in Homogenized Onion
Popis výsledku v původním jazyce
Several families of 3,4-dimethylthiolane-based compounds spontaneously formed upon cutting of onion (Allium cepa) were studied. We report the isolation of the first known example of a naturally occurring dithiolactone, 5-hydroxy-3,4-dimethylthiolane-2-thione (cepadithiolactone A, C6H10OS2). Furthermore, on the basis of conceivable spectroscopic evidence (MS, NMR, IR), we could disprove the structure previously proposed for onionin A (C9H16O2S2), which is shown to be in fact (E)-3,4-dimethyl-5-(1-propenylsulfinyl)thiolane-2-ol. The identification of hitherto unknown methyl and propyl homologues of onionin A (dubbed onionins B and C, respectively) is also reported. Furthermore, the existence of the methyl and propyl homologues of cepathiolanes A (C9H16O2S3), trivially named cepathiolanes B and C, respectively, has been newly revealed. The organoleptic properties of these 3,4-dimethylthiolanes and their role in the formation of the pink discoloration of processed onion were also evaluated.
Název v anglickém jazyce
Isoalliin-Derived Thiolanes Formed in Homogenized Onion
Popis výsledku anglicky
Several families of 3,4-dimethylthiolane-based compounds spontaneously formed upon cutting of onion (Allium cepa) were studied. We report the isolation of the first known example of a naturally occurring dithiolactone, 5-hydroxy-3,4-dimethylthiolane-2-thione (cepadithiolactone A, C6H10OS2). Furthermore, on the basis of conceivable spectroscopic evidence (MS, NMR, IR), we could disprove the structure previously proposed for onionin A (C9H16O2S2), which is shown to be in fact (E)-3,4-dimethyl-5-(1-propenylsulfinyl)thiolane-2-ol. The identification of hitherto unknown methyl and propyl homologues of onionin A (dubbed onionins B and C, respectively) is also reported. Furthermore, the existence of the methyl and propyl homologues of cepathiolanes A (C9H16O2S3), trivially named cepathiolanes B and C, respectively, has been newly revealed. The organoleptic properties of these 3,4-dimethylthiolanes and their role in the formation of the pink discoloration of processed onion were also evaluated.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10606 - Microbiology
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Agricultural and Food Chemistry
ISSN
0021-8561
e-ISSN
—
Svazek periodika
67
Číslo periodika v rámci svazku
35
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
9895-9906
Kód UT WoS článku
000484830100023
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85066396770