Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Overview of in vivo and ex vivo endpoints in murine food allergy models: Suitable for evaluation of the sensitizing capacity of novel proteins?

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61388971%3A_____%2F20%3A00531466" target="_blank" >RIV/61388971:_____/20:00531466 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://d360prx.biomed.cas.cz:2630/doi/10.1111/all.13943" target="_blank" >https://d360prx.biomed.cas.cz:2630/doi/10.1111/all.13943</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1111/all.13943" target="_blank" >10.1111/all.13943</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Overview of in vivo and ex vivo endpoints in murine food allergy models: Suitable for evaluation of the sensitizing capacity of novel proteins?

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Significant efforts are necessary to introduce new dietary protein sources to feed a growing world population while maintaining food supply chain sustainability. Such a sustainable protein transition includes the use of highly modified proteins from side streams or the introduction of new protein sources that may lead to increased clinically relevant allergic sensitization. With food allergy being a major health problem of increasing concern, understanding the potential allergenicity of new or modified proteins is crucial to ensure public health protection. The best predictive risk assessment methods currently relied on are in vivo models, making the choice of endpoint parameters a key element in evaluating the sensitizing capacity of novel proteins. Here, we provide a comprehensive overview of the most frequently used in vivo and ex vivo endpoints in murine food allergy models, addressing their strengths and limitations for assessing sensitization risks. For optimal laboratory-to-laboratory reproducibility and reliable use of predictive tests for protein risk assessment, it is important that researchers maintain and apply the same relevant parameters and procedures. Thus, there is an urgent need for a consensus on key food allergy parameters to be applied in future food allergy research in synergy between both knowledge institutes and clinicians.

  • Název v anglickém jazyce

    Overview of in vivo and ex vivo endpoints in murine food allergy models: Suitable for evaluation of the sensitizing capacity of novel proteins?

  • Popis výsledku anglicky

    Significant efforts are necessary to introduce new dietary protein sources to feed a growing world population while maintaining food supply chain sustainability. Such a sustainable protein transition includes the use of highly modified proteins from side streams or the introduction of new protein sources that may lead to increased clinically relevant allergic sensitization. With food allergy being a major health problem of increasing concern, understanding the potential allergenicity of new or modified proteins is crucial to ensure public health protection. The best predictive risk assessment methods currently relied on are in vivo models, making the choice of endpoint parameters a key element in evaluating the sensitizing capacity of novel proteins. Here, we provide a comprehensive overview of the most frequently used in vivo and ex vivo endpoints in murine food allergy models, addressing their strengths and limitations for assessing sensitization risks. For optimal laboratory-to-laboratory reproducibility and reliable use of predictive tests for protein risk assessment, it is important that researchers maintain and apply the same relevant parameters and procedures. Thus, there is an urgent need for a consensus on key food allergy parameters to be applied in future food allergy research in synergy between both knowledge institutes and clinicians.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10606 - Microbiology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    ALLERGY

  • ISSN

    1398-9995

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    75

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    13

  • Strana od-do

    289-301

  • Kód UT WoS článku

    000479528200001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85074842503