Kvalitativní stanovení pšeničné bílkoviny v masných výrobcích
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F09%3A00002343" target="_blank" >RIV/62157124:16270/09:00002343 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalitativní stanovení pšeničné bílkoviny v masných výrobcích
Popis výsledku v původním jazyce
Mouka a čistá pšeničná bílkovina (lepek) jsou tradiční přísadou používanou při výrobě masných výrobků, zlepšují totiž technologické i ekonomické parametry hotového výrobku. Lepek však byl také identifikován jako alergen, zodpovědný za výskyt klinických příznaků onemocnění nesnášenlivosti lepku. Výrobci mají povinnost uvést použití pšeničné bílkoviny na obalu výrobku. V dnešní době, kdy se neustále zvyšuje množství osob trpících potravinovou alergií, je potřeba "bezpečných" potravin stále vyšší. S toutopotřebou roste také nutnost citlivých a spolehlivých metod detekce alergenů.
Název v anglickém jazyce
Qualitative determination of wheat protein in meat products
Popis výsledku anglicky
Flour and wheat protein (gluten) are used by productin of meat products as a traditional ingredient, whitch improve the technological and economic parameters of the finished product. However, gluten was also identified as an allergen, whitch is responsible for the occurrence of clinical symptoms of gluten intolerance. Manufacturers are required to indicate that wheat proteins was used on the packaging. Nowadays, when the constantly increasing number of people suffering from food allergies, the need for"safe" food is stil increase. Du to increasing need for sensitive and reliable methods for detection of allergens.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
20
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—