Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kvalitativní stanovení pšeničné bílkoviny v masných výrobcích

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F09%3A00002343" target="_blank" >RIV/62157124:16270/09:00002343 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kvalitativní stanovení pšeničné bílkoviny v masných výrobcích

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Mouka a čistá pšeničná bílkovina (lepek) jsou tradiční přísadou používanou při výrobě masných výrobků, zlepšují totiž technologické i ekonomické parametry hotového výrobku. Lepek však byl také identifikován jako alergen, zodpovědný za výskyt klinických příznaků onemocnění nesnášenlivosti lepku. Výrobci mají povinnost uvést použití pšeničné bílkoviny na obalu výrobku. V dnešní době, kdy se neustále zvyšuje množství osob trpících potravinovou alergií, je potřeba "bezpečných" potravin stále vyšší. S toutopotřebou roste také nutnost citlivých a spolehlivých metod detekce alergenů.

  • Název v anglickém jazyce

    Qualitative determination of wheat protein in meat products

  • Popis výsledku anglicky

    Flour and wheat protein (gluten) are used by productin of meat products as a traditional ingredient, whitch improve the technological and economic parameters of the finished product. However, gluten was also identified as an allergen, whitch is responsible for the occurrence of clinical symptoms of gluten intolerance. Manufacturers are required to indicate that wheat proteins was used on the packaging. Nowadays, when the constantly increasing number of people suffering from food allergies, the need for"safe" food is stil increase. Du to increasing need for sensitive and reliable methods for detection of allergens.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    20

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus