Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Three-Step Enzymatic Remodeling of Chitin into Bioactive Chitooligomers

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61388971%3A_____%2F24%3A00588023" target="_blank" >RIV/61388971:_____/24:00588023 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jafc.4c03077" target="_blank" >https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jafc.4c03077</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1021/acs.jafc.4c03077" target="_blank" >10.1021/acs.jafc.4c03077</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Three-Step Enzymatic Remodeling of Chitin into Bioactive Chitooligomers

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Here we describe a complex enzymatic approach to the efficient transformation of abundant waste chitin, a byproduct of the food industry, into valuable chitooligomers with a degree of polymerization (DP) ranging from 6 to 11. This method involves a three-step process: initial hydrolysis of chitin using engineered variants of a novel fungal chitinase from Talaromyces flavus to generate low-DP chitooligomers, followed by an extension to the desired DP using the high-yielding Y445N variant of beta-N-acetylhexosaminidase from Aspergillus oryzae, achieving yields of up to 57%. Subsequently, enzymatic deacetylation of chitooligomers with DP 6 and 7 was accomplished using peptidoglycan deacetylase from Bacillus subtilis BsPdaC. The innovative enzymatic procedure demonstrates a sustainable and feasible route for converting waste chitin into unavailable bioactive chitooligomers potentially applicable as natural pesticides in ecological and sustainable agriculture.

  • Název v anglickém jazyce

    Three-Step Enzymatic Remodeling of Chitin into Bioactive Chitooligomers

  • Popis výsledku anglicky

    Here we describe a complex enzymatic approach to the efficient transformation of abundant waste chitin, a byproduct of the food industry, into valuable chitooligomers with a degree of polymerization (DP) ranging from 6 to 11. This method involves a three-step process: initial hydrolysis of chitin using engineered variants of a novel fungal chitinase from Talaromyces flavus to generate low-DP chitooligomers, followed by an extension to the desired DP using the high-yielding Y445N variant of beta-N-acetylhexosaminidase from Aspergillus oryzae, achieving yields of up to 57%. Subsequently, enzymatic deacetylation of chitooligomers with DP 6 and 7 was accomplished using peptidoglycan deacetylase from Bacillus subtilis BsPdaC. The innovative enzymatic procedure demonstrates a sustainable and feasible route for converting waste chitin into unavailable bioactive chitooligomers potentially applicable as natural pesticides in ecological and sustainable agriculture.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10608 - Biochemistry and molecular biology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Agricultural and Food Chemistry

  • ISSN

    0021-8561

  • e-ISSN

    1520-5118

  • Svazek periodika

    72

  • Číslo periodika v rámci svazku

    28

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    15613-15623

  • Kód UT WoS článku

    001272066200001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85198059256