Three-Step Enzymatic Remodeling of Chitin into Bioactive Chitooligomers
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61388971%3A_____%2F24%3A00588023" target="_blank" >RIV/61388971:_____/24:00588023 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jafc.4c03077" target="_blank" >https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jafc.4c03077</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1021/acs.jafc.4c03077" target="_blank" >10.1021/acs.jafc.4c03077</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Three-Step Enzymatic Remodeling of Chitin into Bioactive Chitooligomers
Popis výsledku v původním jazyce
Here we describe a complex enzymatic approach to the efficient transformation of abundant waste chitin, a byproduct of the food industry, into valuable chitooligomers with a degree of polymerization (DP) ranging from 6 to 11. This method involves a three-step process: initial hydrolysis of chitin using engineered variants of a novel fungal chitinase from Talaromyces flavus to generate low-DP chitooligomers, followed by an extension to the desired DP using the high-yielding Y445N variant of beta-N-acetylhexosaminidase from Aspergillus oryzae, achieving yields of up to 57%. Subsequently, enzymatic deacetylation of chitooligomers with DP 6 and 7 was accomplished using peptidoglycan deacetylase from Bacillus subtilis BsPdaC. The innovative enzymatic procedure demonstrates a sustainable and feasible route for converting waste chitin into unavailable bioactive chitooligomers potentially applicable as natural pesticides in ecological and sustainable agriculture.
Název v anglickém jazyce
Three-Step Enzymatic Remodeling of Chitin into Bioactive Chitooligomers
Popis výsledku anglicky
Here we describe a complex enzymatic approach to the efficient transformation of abundant waste chitin, a byproduct of the food industry, into valuable chitooligomers with a degree of polymerization (DP) ranging from 6 to 11. This method involves a three-step process: initial hydrolysis of chitin using engineered variants of a novel fungal chitinase from Talaromyces flavus to generate low-DP chitooligomers, followed by an extension to the desired DP using the high-yielding Y445N variant of beta-N-acetylhexosaminidase from Aspergillus oryzae, achieving yields of up to 57%. Subsequently, enzymatic deacetylation of chitooligomers with DP 6 and 7 was accomplished using peptidoglycan deacetylase from Bacillus subtilis BsPdaC. The innovative enzymatic procedure demonstrates a sustainable and feasible route for converting waste chitin into unavailable bioactive chitooligomers potentially applicable as natural pesticides in ecological and sustainable agriculture.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10608 - Biochemistry and molecular biology
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Agricultural and Food Chemistry
ISSN
0021-8561
e-ISSN
1520-5118
Svazek periodika
72
Číslo periodika v rámci svazku
28
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
15613-15623
Kód UT WoS článku
001272066200001
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85198059256