Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení rtuti a selenu v potravinách konzumovaných v Libyi instrumentální a radiochemickou NAA

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61389005%3A_____%2F06%3A00054589" target="_blank" >RIV/61389005:_____/06:00054589 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Determination of mercury and selenium in consumed food items in Libya using instrumental and radiochemikal NAA

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Instrumental and radiochemical neutron activation analysis (INAA and RNAA, respectively) were used to analyze several consumed food items in Libya for the detection of low level concentrations of mercury and selenium. Selenium was determined using both short- and long-term irradiation, while mercury was determined in the long-term irradiation mode. At RNAA, after wet-ashing of samples in a microwave digestion unit, mercury was extracted with Ni(DDC)(3)/CHCl3, and selenium was precipitated in elemental form with ascorbic acid. For quality control, NIST reference materials were analyzed using the same procedures as for the food samples. The results of the analytical modes used were compared.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of mercury and selenium in consumed food items in Libya using instrumental and radiochemikal NAA

  • Popis výsledku anglicky

    Instrumental and radiochemical neutron activation analysis (INAA and RNAA, respectively) were used to analyze several consumed food items in Libya for the detection of low level concentrations of mercury and selenium. Selenium was determined using both short- and long-term irradiation, while mercury was determined in the long-term irradiation mode. At RNAA, after wet-ashing of samples in a microwave digestion unit, mercury was extracted with Ni(DDC)(3)/CHCl3, and selenium was precipitated in elemental form with ascorbic acid. For quality control, NIST reference materials were analyzed using the same procedures as for the food samples. The results of the analytical modes used were compared.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Radioanalytical and Nuclear Chemistry

  • ISSN

    0236-5731

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    270

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    HU - Maďarsko

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    143-146

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus