Stanovení rtuti a selenu v potravinách konzumovaných v Libyi instrumentální a radiochemickou NAA
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61389005%3A_____%2F06%3A00054589" target="_blank" >RIV/61389005:_____/06:00054589 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Determination of mercury and selenium in consumed food items in Libya using instrumental and radiochemikal NAA
Popis výsledku v původním jazyce
Instrumental and radiochemical neutron activation analysis (INAA and RNAA, respectively) were used to analyze several consumed food items in Libya for the detection of low level concentrations of mercury and selenium. Selenium was determined using both short- and long-term irradiation, while mercury was determined in the long-term irradiation mode. At RNAA, after wet-ashing of samples in a microwave digestion unit, mercury was extracted with Ni(DDC)(3)/CHCl3, and selenium was precipitated in elemental form with ascorbic acid. For quality control, NIST reference materials were analyzed using the same procedures as for the food samples. The results of the analytical modes used were compared.
Název v anglickém jazyce
Determination of mercury and selenium in consumed food items in Libya using instrumental and radiochemikal NAA
Popis výsledku anglicky
Instrumental and radiochemical neutron activation analysis (INAA and RNAA, respectively) were used to analyze several consumed food items in Libya for the detection of low level concentrations of mercury and selenium. Selenium was determined using both short- and long-term irradiation, while mercury was determined in the long-term irradiation mode. At RNAA, after wet-ashing of samples in a microwave digestion unit, mercury was extracted with Ni(DDC)(3)/CHCl3, and selenium was precipitated in elemental form with ascorbic acid. For quality control, NIST reference materials were analyzed using the same procedures as for the food samples. The results of the analytical modes used were compared.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Radioanalytical and Nuclear Chemistry
ISSN
0236-5731
e-ISSN
—
Svazek periodika
270
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
HU - Maďarsko
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
143-146
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—