Influence of ethanol on the chain-ordering of carbonised polyaniline
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61389013%3A_____%2F13%3A00392165" target="_blank" >RIV/61389013:_____/13:00392165 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.2478/s11696-013-0329-5" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.2478/s11696-013-0329-5</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.2478/s11696-013-0329-5" target="_blank" >10.2478/s11696-013-0329-5</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Influence of ethanol on the chain-ordering of carbonised polyaniline
Popis výsledku v původním jazyce
Polyaniline (PANI) was prepared by the oxidation of aniline hydrochloride with ammonium peroxydisulphate in water or in a water-ethanol mixture. In the presence of ethanol, PANI nanotubes and nanorods were observed. Both products were carbonised in a nitrogen atmosphere at 650°C. Initial and carbonised products were characterised by scanning and transmission electron microscopies, thermogravimetric analysis and wide-angle X-ray scattering. Their molecular structure was studied by UV-VIS, infrared, and Raman spectroscopies. Carbonised sample obtained from the PANI salt prepared in the presence of ethanol exhibits Raman spectrum which corresponds to a more ordered carbon-like material than carbonised samples obtained from the PANI base and the PANI saltprepared in pure water. The influence of ethanol present in the reaction mixture on the molecular and supra-molecular structure of PANI and, consequently, on the enhancement of chainordering of carbonised PANI is discussed.
Název v anglickém jazyce
Influence of ethanol on the chain-ordering of carbonised polyaniline
Popis výsledku anglicky
Polyaniline (PANI) was prepared by the oxidation of aniline hydrochloride with ammonium peroxydisulphate in water or in a water-ethanol mixture. In the presence of ethanol, PANI nanotubes and nanorods were observed. Both products were carbonised in a nitrogen atmosphere at 650°C. Initial and carbonised products were characterised by scanning and transmission electron microscopies, thermogravimetric analysis and wide-angle X-ray scattering. Their molecular structure was studied by UV-VIS, infrared, and Raman spectroscopies. Carbonised sample obtained from the PANI salt prepared in the presence of ethanol exhibits Raman spectrum which corresponds to a more ordered carbon-like material than carbonised samples obtained from the PANI base and the PANI saltprepared in pure water. The influence of ethanol present in the reaction mixture on the molecular and supra-molecular structure of PANI and, consequently, on the enhancement of chainordering of carbonised PANI is discussed.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CD - Makromolekulární chemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemical Papers
ISSN
0366-6352
e-ISSN
—
Svazek periodika
67
Číslo periodika v rámci svazku
8
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
14
Strana od-do
919-932
Kód UT WoS článku
000318443700010
EID výsledku v databázi Scopus
—