Hydrolysis of wheat B-starch and characterisation of acetylated maltodextrin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61389013%3A_____%2F13%3A00393110" target="_blank" >RIV/61389013:_____/13:00393110 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22330/13:43895673
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2013.04.065" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2013.04.065</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2013.04.065" target="_blank" >10.1016/j.carbpol.2013.04.065</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Hydrolysis of wheat B-starch and characterisation of acetylated maltodextrin
Popis výsledku v původním jazyce
Wheat B-starch was hydrolysed by ?-amylase ?Liquozyme supra from Bacillus licheniformis at 90C and pH 7. After 2 h, the dextrose equivalent was 18; according to size exclusion chromatography, however, the hydrolysate contained not only dominant malto-oligosaccharides with the degree of polymerisation (DP) < 10 but also more than 20% of components with DP higher than 40. The product was acetylated to a high degree as verified by FTIR and1H NMR (degree of substitution DS = 3.1); nevertheless, detailed analysis of the MALDI-TOF mass spectra of the product showed that most of the malto-oligosaccharides molecules contained one or two residual hydroxyls. Size exclusion chromatography confirmed that the acetylated maltodextrin still contained a significant part with DP > 40. This non-uniformity of acetylated maltodextrin, both with respect to DP and to DS, must be taken into account in the development of acetylated-maltodextrin applications such as use as plasticisers or compatibilisers in bi
Název v anglickém jazyce
Hydrolysis of wheat B-starch and characterisation of acetylated maltodextrin
Popis výsledku anglicky
Wheat B-starch was hydrolysed by ?-amylase ?Liquozyme supra from Bacillus licheniformis at 90C and pH 7. After 2 h, the dextrose equivalent was 18; according to size exclusion chromatography, however, the hydrolysate contained not only dominant malto-oligosaccharides with the degree of polymerisation (DP) < 10 but also more than 20% of components with DP higher than 40. The product was acetylated to a high degree as verified by FTIR and1H NMR (degree of substitution DS = 3.1); nevertheless, detailed analysis of the MALDI-TOF mass spectra of the product showed that most of the malto-oligosaccharides molecules contained one or two residual hydroxyls. Size exclusion chromatography confirmed that the acetylated maltodextrin still contained a significant part with DP > 40. This non-uniformity of acetylated maltodextrin, both with respect to DP and to DS, must be taken into account in the development of acetylated-maltodextrin applications such as use as plasticisers or compatibilisers in bi
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
JI - Kompositní materiály
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F09%2F0607" target="_blank" >GA525/09/0607: Biodegradabilní kompozitní materiály na bázi B-škrobu s upotřebením v zemědělství</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Carbohydrate Polymers
ISSN
0144-8617
e-ISSN
—
Svazek periodika
98
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
43-49
Kód UT WoS článku
000325835600006
EID výsledku v databázi Scopus
—