Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

In Vitro Antifungal Effect of Black Cumin Seed Quinones against Dairy Spoilage Yeasts at Different Acidity Levels

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61389030%3A_____%2F10%3A00351528" target="_blank" >RIV/61389030:_____/10:00351528 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41610/10:47656

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    In Vitro Antifungal Effect of Black Cumin Seed Quinones against Dairy Spoilage Yeasts at Different Acidity Levels

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The antiyeast activity of the black cumin seed (Nigella sativa) quinones dithymoquinone, thymohydroquinone (THQ), and thymoquinone (TQ) were evaluated in vitro with a broth microdilution method against six dairy spoilage yeast species. Antifungal effectsof the quinones were compared with those of preservatives commonly used in milk products (calcium propionate, natamycin, and potassium sorbate) at two pH levels (4.0 and 5.5). THQ and TQ possessed significant antiyeast activity and affected the growth of all strains tested at both pH levels, with MICs ranging from 8 to 128 ?g/ml. With the exception of the antibiotic natamycin, the inhibitory effects of all food preservatives against the yeast strains tested in this study were strongly affected by differences in pH, with MICs of 16 and 512 ?g/ml at pH 4.0 and 5.5, respectively. These findings suggest that HQ and TQ are effective antiyeast agents that could be used in the dairy industry as chemical preservatives of natural origin.

  • Název v anglickém jazyce

    In Vitro Antifungal Effect of Black Cumin Seed Quinones against Dairy Spoilage Yeasts at Different Acidity Levels

  • Popis výsledku anglicky

    The antiyeast activity of the black cumin seed (Nigella sativa) quinones dithymoquinone, thymohydroquinone (THQ), and thymoquinone (TQ) were evaluated in vitro with a broth microdilution method against six dairy spoilage yeast species. Antifungal effectsof the quinones were compared with those of preservatives commonly used in milk products (calcium propionate, natamycin, and potassium sorbate) at two pH levels (4.0 and 5.5). THQ and TQ possessed significant antiyeast activity and affected the growth of all strains tested at both pH levels, with MICs ranging from 8 to 128 ?g/ml. With the exception of the antibiotic natamycin, the inhibitory effects of all food preservatives against the yeast strains tested in this study were strongly affected by differences in pH, with MICs of 16 and 512 ?g/ml at pH 4.0 and 5.5, respectively. These findings suggest that HQ and TQ are effective antiyeast agents that could be used in the dairy industry as chemical preservatives of natural origin.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food Protection

  • ISSN

    0362-028X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    73

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000285172500021

  • EID výsledku v databázi Scopus