Phenolic acids significantly contribute to antioxidant potency of Gynostemma pentaphyllum aqueous and methanol extracts
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61389030%3A_____%2F16%3A00460067" target="_blank" >RIV/61389030:_____/16:00460067 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/61989592:15310/16:73584509
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.indcrop.2016.01.035" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.indcrop.2016.01.035</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.indcrop.2016.01.035" target="_blank" >10.1016/j.indcrop.2016.01.035</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Phenolic acids significantly contribute to antioxidant potency of Gynostemma pentaphyllum aqueous and methanol extracts
Popis výsledku v původním jazyce
Cyclic voltammetry, as well as four well-established spectrophotometric and fluorimetric assays, were applied to study the contribution of phenolic compounds to the antioxidant capacity of aqueous and methanol extracts of Jiaogulan tea (Gynostemma pentaphyllum). In addition, individual phenolic acid profiles of G. pentaphyllum extracts, determined using UPLC MS/MS, were reported for the first time in this study. Methanol extraction resulted in higher contents of phenolic compounds, as well as antioxidant capacity of tested extracts. Our results suggest that G. pentaphyllum aqueous and methanol extracts have high antioxidant capacity and are rich in phenolic compounds, such as chlorogenic acid, which might play a role in the prevention of type 2 diabetes mellitus and cardiovascular disease.
Název v anglickém jazyce
Phenolic acids significantly contribute to antioxidant potency of Gynostemma pentaphyllum aqueous and methanol extracts
Popis výsledku anglicky
Cyclic voltammetry, as well as four well-established spectrophotometric and fluorimetric assays, were applied to study the contribution of phenolic compounds to the antioxidant capacity of aqueous and methanol extracts of Jiaogulan tea (Gynostemma pentaphyllum). In addition, individual phenolic acid profiles of G. pentaphyllum extracts, determined using UPLC MS/MS, were reported for the first time in this study. Methanol extraction resulted in higher contents of phenolic compounds, as well as antioxidant capacity of tested extracts. Our results suggest that G. pentaphyllum aqueous and methanol extracts have high antioxidant capacity and are rich in phenolic compounds, such as chlorogenic acid, which might play a role in the prevention of type 2 diabetes mellitus and cardiovascular disease.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Industrial Crops and Products
ISSN
0926-6690
e-ISSN
—
Svazek periodika
84
Číslo periodika v rámci svazku
JUN
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
104-107
Kód UT WoS článku
000373538000015
EID výsledku v databázi Scopus
—