Improving crop tolerance to heavy metal stress by polyamine application
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61389030%3A_____%2F16%3A00463451" target="_blank" >RIV/61389030:_____/16:00463451 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.06.087" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.06.087</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.06.087" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2016.06.087</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Improving crop tolerance to heavy metal stress by polyamine application
Popis výsledku v původním jazyce
Many areas have been heavily contaminated by heavy metals from industry and are not suitable for food production. The consumption of contaminated foods represents a health risk in humans, although some heavy metals are essential at low concentrations. Increasing the concentrations of essential elements in foods is one goal to improve nutrition. nThe aim of this study was to increase the accumulation of heavy metals in plant foods by the external application of putrescine. The levels of cadmium, zinc and iron were measured in different vegetables grown in hydroponic medium supplemented with heavy metals and compared with those grown in a reference medium. The estimated daily intake, based on the average daily consumption for various vegetable types, and the influence of polyamines on metal uptake were calculated.
Název v anglickém jazyce
Improving crop tolerance to heavy metal stress by polyamine application
Popis výsledku anglicky
Many areas have been heavily contaminated by heavy metals from industry and are not suitable for food production. The consumption of contaminated foods represents a health risk in humans, although some heavy metals are essential at low concentrations. Increasing the concentrations of essential elements in foods is one goal to improve nutrition. nThe aim of this study was to increase the accumulation of heavy metals in plant foods by the external application of putrescine. The levels of cadmium, zinc and iron were measured in different vegetables grown in hydroponic medium supplemented with heavy metals and compared with those grown in a reference medium. The estimated daily intake, based on the average daily consumption for various vegetable types, and the influence of polyamines on metal uptake were calculated.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
DN - Vliv životního prostředí na zdraví
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LD13029" target="_blank" >LD13029: Využití dřevěného uhlí pro imobilizaci těžkých kovů</a><br>
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food Chemistry
ISSN
0308-8146
e-ISSN
—
Svazek periodika
213
Číslo periodika v rámci svazku
DEC 15
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
223-229
Kód UT WoS článku
000380289900028
EID výsledku v databázi Scopus
—