Změny tělesné hmotnosti a stravovacích zvyklostí obézních pacientů po tubulizaci žaludku
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61988987%3A17110%2F12%3AA13016CZ" target="_blank" >RIV/61988987:17110/12:A13016CZ - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Změny tělesné hmotnosti a stravovacích zvyklostí obézních pacientů po tubulizaci žaludku
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této práce bylo posouzení vlivu tubulizace žaludku na tělesnou hmotnost a na stravovací zvyklosti pacientů tři a šest měsíců po operaci. Soubor tvořilo 44 osob (35 žen a 9 mužů). Stravovací zvyklosti byly zjišťovány dotazníkovou metodou. U 19 osobbyla pomocí dotazníku sledována četnost konzumace vybraných skupin potravin. Půl roku po operaci došlo u vyšetřovaných ke snížení hmotnosti v průměru o 27,3 kg (p < 0,001). BMI se snížilo o 9,7 kg/m? (p < 0,001), množství tělesného tuku pokleslo o17,6 kg (p < 0,001). Pacienti uvádějí snížení chuti k jídlu (p < 0,001), větší pravidelnost stravy (p < 0,001), více porcí jídel za den (p = 0,003) a věnují složení stravy větší pozornost než před operací (p = 0,018). Konzumují méně tučného masa, uzenin s vyšším obsahem tuku, bílého pečiva a více ryb (p = 0,008-0,049). Vlivem tubulizace žaludku a následné péče nutričního terapeuta došlo v průběhu půl roku po operaci ke zlepšení některých stravovacích zvyklostí pacientů.
Název v anglickém jazyce
Changes in body weight and eating habits of obese patients after sleeve gastrectomy - a pilot study
Popis výsledku anglicky
A cohort of 44 patients (35 women and 9 men) underwent body weight, height, waist and hip, body fat (Dual X-ray Absorptiometry - DXA) measurement, and their BMI was calculated. Dietary habits were assessed by a questionnaire filled in by 19 persons (15 women and 4 men). A frequency questionnaire was used. The consumption frequency of selected food groups was measured, as well. Six months after surgery, an average weight reduction of 27.3 kg (p < 0.001) was found. BMI decreased by 9.7 kg/m2 (p < 0.001), and body fat decreased by 17.6 kg (p < 0.001). Patients reported reduced appetite (p < 0.001), greater regularity of meals (p < 0.001), more servings per day (p = 0.003) and paid more attention to diet than before surgery (p = 0.018). Theyeat less fatty meat, sausages with high fat and white bread, while they eat more fish (p = 0.008 to 0.049). Sleeve gastrectomy and follow-up by a nutritional therapist led to an improvement in the eating habits of some patients six month
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Gastroenterologie a hepatologie
ISSN
1804-7874
e-ISSN
—
Svazek periodika
6
Číslo periodika v rámci svazku
12/2012
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
444-449
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—