Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Změny tělesné hmotnosti a stravovacích zvyklostí obézních pacientů po tubulizaci žaludku

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61988987%3A17110%2F12%3AA13016CZ" target="_blank" >RIV/61988987:17110/12:A13016CZ - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Změny tělesné hmotnosti a stravovacích zvyklostí obézních pacientů po tubulizaci žaludku

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této práce bylo posouzení vlivu tubulizace žaludku na tělesnou hmotnost a na stravovací zvyklosti pacientů tři a šest měsíců po operaci. Soubor tvořilo 44 osob (35 žen a 9 mužů). Stravovací zvyklosti byly zjišťovány dotazníkovou metodou. U 19 osobbyla pomocí dotazníku sledována četnost konzumace vybraných skupin potravin. Půl roku po operaci došlo u vyšetřovaných ke snížení hmotnosti v průměru o 27,3 kg (p &lt; 0,001). BMI se snížilo o 9,7 kg/m? (p &lt; 0,001), množství tělesného tuku pokleslo o17,6 kg (p &lt; 0,001). Pacienti uvádějí snížení chuti k jídlu (p &lt; 0,001), větší pravidelnost stravy (p &lt; 0,001), více porcí jídel za den (p = 0,003) a věnují složení stravy větší pozornost než před operací (p = 0,018). Konzumují méně tučného masa, uzenin s vyšším obsahem tuku, bílého pečiva a více ryb (p = 0,008-0,049). Vlivem tubulizace žaludku a následné péče nutričního terapeuta došlo v průběhu půl roku po operaci ke zlepšení některých stravovacích zvyklostí pacientů.

  • Název v anglickém jazyce

    Changes in body weight and eating habits of obese patients after sleeve gastrectomy - a pilot study

  • Popis výsledku anglicky

    A cohort of 44 patients (35 women and 9 men) underwent body weight, height, waist and hip, body fat (Dual X-ray Absorptiometry - DXA) measurement, and their BMI was calculated. Dietary habits were assessed by a questionnaire filled in by 19 persons (15 women and 4 men). A frequency questionnaire was used. The consumption frequency of selected food groups was measured, as well. Six months after surgery, an average weight reduction of 27.3 kg (p &lt; 0.001) was found. BMI decreased by 9.7 kg/m2 (p &lt; 0.001), and body fat decreased by 17.6 kg (p &lt; 0.001). Patients reported reduced appetite (p &lt; 0.001), greater regularity of meals (p &lt; 0.001), more servings per day (p = 0.003) and paid more attention to diet than before surgery (p = 0.018). Theyeat less fatty meat, sausages with high fat and white bread, while they eat more fish (p = 0.008 to 0.049). Sleeve gastrectomy and follow-up by a nutritional therapist led to an improvement in the eating habits of some patients six month

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Gastroenterologie a hepatologie

  • ISSN

    1804-7874

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    6

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12/2012

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    444-449

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus